Tuesday, January 29, 2008

Téli fülőke csicseriborsóval



A sok úri
szarvasgombás huncutság után ideje visszatérni a hétköznapokba. A téli fülőkét (Flammunila velutipes), mint neve is mutatja, szerencsés időjárási körülmények közt télen szedhetjük. Már csak emiatt is különösen becsülendő, de vannak, akik nem kedvelik ezt a gombát, állítólagos halíze miatt. Az ízén nem érzem, bár sütés közben valóban terjengett némi halszag a konyhában, de mire kész lett az étel, az is ellillant.
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető a csicseriborsós fülőke - gyakorlatilag annyi idő alatt, míg a rizs megfő -, csak sajnos kicsit sok edényt koszol, többet kell mosogatni. Nekem önmagában is megállja a helyét ebédnek. Meglehetősen laktató, jó darabig nem éheztem meg utána. Akik kicsit ódzkodnak a teljesen vega megoldásoktól, kevés reszelt (füstölt) sajttal is megszórhatják.

Hozzávalók (2 főre)

25 dkg téli fülőke
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 csésze rizs
1 doboz csicseriborsókonzerv
olívaolaj
3-4 ek apróra vágott medvehagyma (fagyasztott), vagy snidling

A rizst a szokásos módon odatesszük főni.
A téli fülőkét megpucoljuk, tönkjét levágjuk, azt nem használjuk fel. A nagyobb darabokat félbevághatjuk. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. Egy evőkanál olívaolajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, majd rádobjuk a gombát is, sózzuk, 10 perc alatt megpároljuk. Nem szükséges az összes levét elpárologtatni.
A csicseriborsót leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy serpenyőben felforrósítunk 2 ek olívaolajat, és hozzáadjuk a csicseriborsót. Nagy lángon, időnként rázogatva megpirítjuk.
Amikor minden elkészült, összekeverjük a rizst, a gombával és a csicseriborsóval. Megmelegítjük, tálalás előtt a medvehagymával bőségesen megszórjuk.

Nincs új a nap alatt: csicseriborsó gombával korábban (szintén serpenyős kép :))

No comments: