Monday, January 21, 2008

Ricottás-szarvasgombás óriás kagyló sütőtökmártásban - VKF12



Ha nem történt volna meg életemben a nagy halügyi áttörés, akkor csak egy ilyen étellel indultam volna, mert szerencsére Gabojsza, a Vigyáz!Kész!Főzz! 12. házigazdája menekülőútvonalat is biztosított. Ebben ugyanis semmiféle tengeri herkentyű, vagy egyéb huncutság sincs, viszont régóta vágytam rá, hogy ezt a tésztafajtát kipróbáljam. Egyszer évekkel ezelőtt már volt nekem ilyen, de azt megették a molyok.

Szarvasgomba
még egyszer, de most egy darabig utoljára. A fagyasztott kalapos gombákra is kell egy kis figyelmet fordítani, csak eljön egyszer a tavasz, és szükség lesz a helyre a mélyhűtőben.
A töltelék épphogy elégnek bizonyult ennyi tésztához, úgy, hogy néhány főzés közben elszakadt kagylót nem is töltöttem meg. Ha van több rikottánk, érdemes egy kicsit többet készíteni.
Két embernek könnyű ebédnek / vacsorának elegendő, de személyenként 2-3 darab kagylót tálalva egy népes család előétele is megoldható.

Hozzávalók (2 főre):

20 dkg óriás kagylótészta (conchiglioni rigatti)
25 dkg rikotta
1 ek szobahőmérsékletű vaj
1 közepes téli szarvasgomba
2 ek snidling

20 dkg sütőtök
1 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1,5 dl zöldséglé

A szarvasgombát lereszeljük, és összekeverjük a vajjal. Ezt két-három órával előbb érdemes megcsinálni, hogy a szarvasgombának legyen egy kis ideje kiadni ízeit, ízletesebb ételt kapunk. A szarvasgombás vajat összekeverjük a rikottával, a snidlinggel, ízlés szerint sózzunk.
A kagylótésztát megfőzzük, leszűrjük, és kicsit hűlni hagyjuk, hogy kezelhetőbb legyen. Amikor már hozzá tudunk nyúlni, a kagylókat teáskanálnyi adag gombás rikottával megtöltjük. A kagylókat kivajazott tűzállótálba ültetjük, és rövid időre, hogy kicsit átforrósódjék, forró sütőbe tesszük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki.
Tálaláskor a mártásból néhány kanálnyit a tányér aljára teszünk, és erre helyezzük a töltött kagylókat.

Mártás: az apróra vágott hagymát és fokhagymát az olajon üvegesre dinszteljük. Közben meghámozzuk, és felkockázzuk a sütőtököt. Azt is a hagymára téve puhára pároljuk. Ha szükséges, egy kevés vizet lehet hozzáadni, hogy ne égjen le. Végül hozzáöntjük a zöldséglevet, egyszer felforraljuk, és botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, sózzuk.

St. Andrea 2006-os egri roséja először jó gondolatnak tűnt, de így utólag inkább egy száraz fehérbort ajánlanék hozzá. Nem passzoltak a színek. :))


Még egy ötlet a szarvasgomba-sütőtök párosítására.

1 comment:

Anonymous said...

Erre mondják a klasszikusok, hogy ügyes. Halas témában szarvasgombás cuccot kínálni és elvinni a balhét... Nagyon megjött hozzá a kedvem. (Nemsokára mailt is küldök.)