Sunday, January 20, 2008

Szarvasgombás pohárkrém



Mivel a gombák közül még a szarvasgomba a leginkább alkalmas arra, hogy a blog édességszekcióját bővítsem, íme egy újabb recept. Heston Blumenthal óta egyébként is kísérletezgető kedvemben vagyok.
Ennél a receptnél figyeljünk arra, hogy a szarvasgomba a jó zsíros (mascarpone és tojássárgája) közegben folyamatosan adja ki aromáját. Minél tovább hagyjuk állni, egyre inkább a szarvasgomba íz és illat válik uralkodóvá. A szarvasgomba fanatikusok talán nem bánják ezt, nekik ajánlható az akár 24 órás érlelés is*, a különlegességek kedvelői, akik csupán egy a megszokottól eltérő, kicsit más ízvilágra vágynak, megelégedhetnek a 4-5 órával, amíg a krém lehűl és megdermed.

Hozzávalók (2 személyre):

2 tojássárgája
5 dkg cukor
víz
10 dkg mascarpone
1 ek citromlé
1 ek extraszűz olívaolaj
2-3 g reszelt szarvasgomba
aprított kakaóbab vagy étcsokoládé forgácsok

A cukrot egy kis lábosban annyi vízzel, ami éppen ellepi, feltesszük főni. Felforraljuk, majd néhány percig, míg a cukor teljesen el nem olvad, és a szirup kissé besűrűsödik közepes lángon forraljuk. A tojást elektromos habverővel kissé felverjük, a forró szirupot egyenletes, vékony sugárban állandó keverés mellett beleöntjük. A legnagyobb fokozaton addig verjük, míg a tojás teljesen kivilágosodik és a keverék besűrűsödik (kb. 4 perc). Hozzáadjuk a mascarponét, azzal is jól elkeverjük. Végül belekeverjük a citromlét, olívaolajat és a szarvasgombát is. Poharakba szétosztjuk, és 4 órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt a kakaóbabbal vagy az étcsokoládéval megszórjuk.

* Szintén nekik ajánlott a konyakos pohárban való tálalás, mely a szarvasgomba illatot mellbevágóan összegyűjti.

7 comments:

nagypapi said...

Sose fogy el? :))

Gabojsza said...

Van itthon minden hozzávaló, kivéve a szarvasgombát. Hól lehet 3 gramm szarvasgombához jutni? (teljesen komolyan kérdezem:-))

Zsuzsa said...

NP, ezúttal lehet, hogy kissé túlvállaltuk magunkat. :) (Nem, az igazság az, hogy gyerekkoromban az asztal körül kergettek, ha januárban nem ettem minimum két naponta téli szarvasgombát, és azóta sem bírok erről leszokni.)

Gabojsza, veszel egy mondjuk 15 grammos darabot, és abból hármat a pohárkrémbe reszelsz, 12-t meg a spagettira. :)
Felétek szerintem szinte megoldhatatlan, itt Pesten sem könnyű, leginkább a Nagycsarnokban, vagy időnként a Culinarisban lehet hozzájutni. Vagy személyesen kell ismerned legalább egy szarvasgombászt.

nagypapi said...

Nehéz gyermekkor...
Tudom, nálunk a spárgával és a bélszínnel volt így :))

Unknown said...

Érdekes, nálunk meg a libamáj ment unásig. Mindenkinek a maga keresztje...

Rossamela said...

Hát ez pazar! Téli szarvasgombával csináltam, de a fehérrel is kipróbálnám, hajaj...

Gabojsza, szarvasgomba nélkül is érdemes elkészíteni, a krém állaga csodás, (igaz, a mascarponém dél-tiroli). Mostantól ezzel a technikával készítem a tiramisut, ezzel a tojás hőkezelése is meg van oldva valamennyire.

Boldog új évet, sok hasonló finomságot 2009-ben is!

Zsuzsa said...

Örülök, hogy bejött! Jövő télen azt hiszem, én is ismételni fogom!
Neked is boldog új évet!