Sunday, January 06, 2008

Gombás-rikottás kifli


Lehet, hogy hibát követtem el, amikor ezt a finom erdei gombás kiflit tálaltam fel a vendégeknek, mert utána kicsaltak belőlem több adag szárított gombát elvitelre. :) Ez ugyan nem szárítottból készült, hanem fagyasztottból (galambgomba és nyári laska), de kedvcsinálónak elég jó volt. A gombás kiflit a legjobb frissen, még langyosan fogyasztani.


Hozzávalók (2 tepsi):

80 dkg liszt
20 dkg teljeskiörlésű liszt
2 zacskó sütőélesztő
5 dl langyos víz
2 dl olaj
3 tk só
3 tk cukor
1 tojás, felverve
szezámmag

a töltelékhez:

40-45 dkg vegyes erdei gomba
1 tk vaj
25 dkg rikotta
3 ek apróra vágott medvehagyma

Összekeverjük a kétféle lisztet a sóval, cukorral és az élesztővel. Belekeverjük az olajat és a vizet, alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. A tésztát két részre osztjuk, gömböcöket formázunk belőle, letakarjuk, és negyedórát pihentetjük.
Egy meglisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, a négyzeteket átlósan kettéosztjuk, hogy háromszögeket kapjunk. A töltelékből egy evőkanálnyit a háromszög hosszabb oldalához helyezünk, és a tésztát kifliszerűen feltekerjük. Sütőlapra tesszük, a tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, akkor a hőmérsékletet 15 fokra csökkentjük, és még negyedórát sütjük.

A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és egy serpenyőben a vajon addig pároljuk, míg az összes levét el nem fővi. Kicsit hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a rikottával, medvehagymával, és a sóval ízesítjük.

(a tészta egy
Mindmegette recept alapján készült)

2 comments:

Rossamela said...

Na ilyet például hozhatnál a következő GBT-re.
Nem hiszem, hogy problémázna bárki is a gomba miatt. Vagy ha mégis, legföljebb több marad nekünk!

Anonymous said...

üdv
engedelmével,receptjét és írását felvettem a kedvenceim közé,a Gombasztikus ízek rovatba.
http://zamatkollekcio.freeblog.hu/
Manfred Brigeron