Wednesday, January 02, 2008

Citromos-gombás palacsinta spenót körettel


Még szilveszterkor készült vacsorára ez a könnyű gombás fogás. Rádöbbenve, hogy mily közel is van már a kucsmagomba szezon, amikor is nagymennyiségű friss gombához juthatunk (fő az optimizmus), gyorsan csökkentettem kicsit a mélyhűtőbeli raktárkészletet. Kicsit bele kellene húzni a gombafogyasztásba, különben lelkiismeretfurdalással fogom majd tavasszal a kosaramat cipelni. Kár, hogy nem szokásom az újévi fogadalomtétel, ez most kiváló elhatározás lehetne.

Hozzávalók (2 személyre):

6 db palacsinta

1 tk vaj
35 dkg vegyes erdei gomba (nálunk most galambgomba és nyári laska)
25 dkg rikotta
1 citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen citromot vásároljunk)

a spenót körethez

12 dkg fagyasztott leveles spenót
1 tk vaj
2 gerezd fokhagyma
diónyi friss gyömbér
1 dl kókusztej

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük és a vajon megpároljuk, úgy, hogy a végére az összes levét elfője. Hűlni hagyjuk. Összekeverjük a rikottával, citromhéjjal, sózzuk, és megtöltjük vele a palacsintákat. Kedvünk szerint feltekerjük vagy négybe hajtjuk. 10-15 percre forró sütőbe tesszük, hogy egy kicsit megpiruljon.
Közben elkészítjük hozzá a köretet. A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, a gyömbért lereszeljük. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, 1-2 percig kis lángon kevergetjük, de vigyázzunk, hogy ne piruljon meg, mert megkeseredhet. A fagyott spenótot is serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk. Végül hozzáadjuk a kókusztejet, sózzuk, egyet forralunk rajta, és már tálalhatjuk is a palacsintával.

6 comments:

Rossamela said...

Na ez az, amit nem csinálnék magamtól: erdei gombát kókusztejjel. Gyömbérrel még csak-csak (pláne a gyömbéres pereszkéd után). Bár sem a galambgomba, sem a laska nem annyira erős, hogy ne tudna kijönni akár a kókusztejjel is. De mégsem jut eszembe.
Saját ötlet? Klassz!

Zsuzsa said...

Nincs új a nap alatt, valaki már biztos kitalálta előttem is. Dolce vita kókuszos panna cottájából maradt ki egy dl kókusztej, ez az oka mindennek. :)
Igen, szerintem is valami semlegesebb gomba kell ehhez, gyűrűs tuskógombából pl. nem csinálnám.

Rossamela said...

Ha tudnám, milyen a gyűrűs tuskógomba... mármint ízre, mert képet, leírást természetesen megnéztem!

Zsuzsa said...

Na, majd jövő őszre szervezünk akkor egy személyes találkozót vele! :) Meglehetősen erős az íze, s nem túl kifinomult, de szerintem jó. Múltkor gombás pizzát sütöttem, fele annyit tettem rá, mint másból tettem volna, és így is éppen csak, hogy nem volt túl sok.

Unknown said...

Az ugye nem komoly, hogy a fagyasztott gombát még pucolni kell?:)

Zsuzsa said...

Persze, a recept friss gombára szól.