Wednesday, May 23, 2007

Bodzavirágsorbet - Nemcsak gombából áll a világ 2


Idén nagyon korán kezdett virágozni a bodza is, május elején még sosem készítettem bodzaitalt. Inkább a közepe felé szoktuk kezdeni, és az elkövetkező hetek bodzalázban telnek. Az alacsonyabban fekvő részeken lehet kezdeni a gyűjtést, aztán szép lassan egyre feljebb és feljebb a hegyekben. Így elég soká kitart az egyébként rövid szezon. Ez a mostani korai kánikula sajnos lerövidítheti.
Hetek óta isszuk a finom bodzaitalokat, sőt idén télire eltehető bodzaszörpöt is készítek. Bár nem hiszem, hogy meg fog addig maradni. Bodzavirágos palacsinta idén még nem került az asztalra, de bodzavirágos-rebarbarás-epres "mascarpone" már igen. Hetek óta üzemel a fagyigép is, és ennyi bodza közt muszáj volt kipróbálni a bodzavirágsorbetet is.


Hozzávalók:

20 db bodzavirág
7 dl víz
18 dkg cukor
3 ek gránátalmaszirup* (vagy citromlé)


Reggel a cukrot a vízzel felfőztem, majd 15 percig hagytam lassan forrni, hogy kicsit besűrűsödjék. Levettem a tűzről. Belekevertem a gránátalmaszirupot, és beletettem a bodzavirágot. Hagytam teljesen kihűlni, majd hűtőbe tettem.
Este leszűrtem a szirupot, a virágokat is alaposan kinyomkodtam. Beindítottam a fagyigépet, és lassan beleöntöttem a szirupot. Fél órát keverte a gép, majd a sorbetet áttettem egy dobozba, és be a mélyhűtőbe. 1-2 óra múlva már fogyasztható, mi csak másnap ettük meg. Ehhez nem árt fogyasztás előtt félórával kivenni a fagyasztóból, hogy kicsit megpuhuljon.
A gránátalmaszirup (nem a koktélokba való grenadine!) kicsit megszínezi a sorbetet, de egyáltalán nem zavaró. Helyette nyugodtan lehet citromlét is használni. Nálunk az egyik gyerek allergiás a citrusfélékre, ezért használom helyette a gránátalmaszirupot. Mindenféle ételben használható, ahol savanyítani szeretnénk egy kicsit, de nem ecettel. A bodzaitalt is ezzel készítem.

*Gránátalmaszirup = jus de grenade aigre, granaatappel zuur, pomegranata molasses, granatapfelzubereitung - nálunk török élelmiszerüzletekben kapható.


4 comments:

Anonymous said...

Ez nagyon csábítóan néz ki.Most aztán miből csinálok, annyira elverte az eső, meg kezd elvirágozni is, pedig nagyon beindította a fantáziámat az ötleted.Én bodzás eperöntetet csinálta, az is nagyon jó volt, annyira megdobja a bodza aromája.

Zsuzsa said...

Igen, sajnos már nehéz jóhoz hozzájutni. Hétvégén valószínűleg megyünk a Börzsönybe, magasabb régiókba, reménykedem, hogy ott még találok megfelelőt. Még a bodzás palacsintát is meg szeretném csinálni.
Ez a bodzás eperöntet is nagyon jól hangzik, mihez csináltad?

Anonymous said...

Császármorzsához.Jó volt hozzá.

Akartam belinkelni neked a kérdés továbbdobásom, de nem tudok hozzáférni a blogomhoz...
Szóval, érezd magad felszólítva nyári gasztroterv körkérdés megválaszolására, ha kedvet érzel hozzá.:o)

Anonymous said...

Na, bejutottam a blogomba:http://cseresznyekert.blog.hu/2007/05/30/na_mi_lesz_velem