Sunday, May 27, 2007

Vargányás sült spárga

Megtaláltuk az év első vargányáit. Két darabot. Kicsik is, kevés is, de a miénk! Ráadásul teljesen lehetetlen helyen, váratlanul, a Budakeszi Vadaspark kellős közepén, 25 cm-re a sétaúttól, a nagyvad-kifutók közelében. Fellelkesülve aztán hiába vetettük be magunkat a környező erdőkbe egy rövid időre, ott nem találtunk semmit.
Az első vargányazsákmánynak megfelelő tiszteletet adva, nyersen kerültek ebbe az ételbe (arról nem is beszélve, hogyha sütés-főzés közben még össze is mennek, mennyi maradt volna belőlük :)).
A kakukkfű is saját gyűjtés, most érdemes szedni, és esetleg szárítani, eltenni. Igazán könnyű dolga van az embernek, az erdei kirándulás közben útba eső rétekre kell csak bekukkantani, és az orrunk után menni.

Hozzávalók (előételként 4 személy részére):

1 csomag spárga
2 ek olívaolaj
2 kisebb vargánya
2-3 friss kakukkfű ágacska

az öntethez:

1 tojássárgája
kb. 1/2 dl vargányaolaj
néhány csepp citrom


A spárgát megtisztítjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk egy serpenyőben, rádobjuk a spárgát, és fedő alatt, időnként megforgatva megsütjük, kb. 20 perc (vigyázat, nem szabad róla megfeledkezni, mert megéghet az egyik oldala, mint az enyém). Miközben a spárgát szemmel tartjuk, a vargányát óvatosan megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. A kakukkfű levélkéket lecsipkedjük a száráról. A megsült spárgát tálra rendezzük, sózzuk, az öntettel meglocsoljuk, elrendezzük rajta a vargányaszeleteket, meghintjük a kakukkfűvel.
Az öntethez a hozzávalókból a szokásosnál kissé hígabb majonézt készítünk.

(Megjegyzés: jobb az íze a spárgának, ha megsütöm, viszont nekem valahogy mindig rágós marad egy kicsit. Főzve az állaga jobb, de nem annyíra ízletes. Mégis, lehet, hogy legközelebb inkább sós vízben főtt spárgával készítem.)


No comments: