Friday, May 25, 2007

Tejfölös csirkés gombaragu spárgával

Sikertelen gombászatból hazafelé menet pillantottunk meg egy farönköt teli fiatal, friss déli tőkegombával. Még sosem szedtünk/ettünk ilyet, így nagyon megörültünk neki. Olyannyira, hogy lelkesedésünkben a fotózás is elmaradt, magát a gombát, és aztán az elkészült ételt is elfelejtettem lefényképezni.
Nagyon kellemes ízű, jó állagú gomba a déli tőkegomba. Különösebb, jellegzetes aromája nincsen, egyszerűen finom gombaízű. Tisztításakor a tönkjét a gallér alatt célszerű levágni, mert tönkje szívós.
Fáradtan, éhesen gyors vacsorát készítettem belőle, szinte annyi idő alatt elkészült, amíg tésztaköret megfőtt hozzá.

Hozzávalók:

2 ek olívaolaj
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 kg vegyes erdei gomba (nálunk ezúttal főleg déli tőkegomba és egy kevés májusi pereszke és nyári laska)
40 dkg csirkemellfilé
1 csomag zöld spárga
1 csomag fehér spárga

nagyon sok frissen őrölt bors
1 doboz tejföl

A hagymát apróra vágjuk, a fokhagyát vékonyan felszeleteljük, és az olajon megpároljuk. Közben a csirkét csíkokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a kisebb gombafejeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat darabokra vágjuk. A lángot nagyobbra vesszük, a hagymára dobjuk a húst, és fehéredésig keverjük. Rengeteg borsot örülünk hozzá, kissé sózzuk. Hozzáadjuk a gombát is, fedő alatt kis lángon 10 percig pároljuk. Közben a spárgát megtisztítjuk, 2-3 centis darabokra vágjuk, a spárgafejeket félretesszük. A spárgát is a gombás raguhoz adjuk, még tíz percig pároljuk, majd a spárga fejeket hozzáadva még néhány percig. Végül egy pohár tejfölt hozzákeverünk, egyszer felforraljuk, színes tésztával tálaljuk.

No comments: