Saturday, May 05, 2007

Zöldséges gévagomba wokban


Visszatérő ételféleség ez nálunk gévagomba szezonban, eleve szeretem a wokban készülő keleties jellegű ételeket, ezzel a gombával meg még inkább. A felhasznált zöldségeket is variálhatjuk, nálunk az alábbiak szoktak általában benne lenni. Mennyiségeket ezúttal nem írok, a rendelkezésre álló hozzávalók mennyiségétől és az étkezők számától függ. A gombából ehhez az ételhez 5-6 dkg-t szoktam számolni fejenként. A lényeg, mint minden wokban készülő ételnél, hogy minden összetevőt előre fel kell vagdosni, előkészíteni, és aztán már csak villámgyorsan dobálni a wokba és keverni.

Hozzávalók:

földimogyoróolaj
gyömbér
fokhagyma
póréhagyma
kínai 5fűszer-keverék
zöldborsó (fagyasztott)
fejeskáposzta
sárgarépa
sárga gévagomba
1-2 löttyintés (édes) fehérbor (elhagyható)
szójaszósz

Kevés sós vízben feltesszük a zöldborsót, és néhány perc alatt puhára főzzük, lecsöpögtetjük.
A gyömbért lereszeljük, a fokhagymát vékonyan felszeleteljük, a póréhagymát karikákra vágjuk. A káposztát vékony szeletekre, a sárgarépát és a gévagombát gyufaszálnyi darabokra vágjuk.
Az olajat füstölésig felforrósítjuk a wokban. Rádobjuk a póréhagymát, fokhagymát, gyömbért, és folyamatosan kevergetve 1 percig sütjük. Akkor meghintjük a fűszerkeverékkel, még fél percig sütjük, majd az egészet egy tálba kiszedjük. Ha szükséges, az olajat pótoljuk, felforrósítjuk, és adagonként néhány percig, folyamatos kevergetés mellett megsütjük a zöldségeket, gombát. Végül az egészet visszaöntjük a wokba, átforrósítjuk, öntünk rá egy keveset a borból, elpárologtajuk. Rizzsel kínáljuk, és ki-ki ízlése szerinti mennyiségben tehet rá magának szójaszószt.

(Receptötlet: valamikor, valaki írt egy ilyesmi ételt a gombázós topikon - a kereső most nem működik nekem, de ha sikerül megtalálnom a bejegyzést, beírom)


Jó kis gévagombás receptek még a közös gombán, itt meg itt meg itt.
Brünhildénél is találhatunk újdonságot.

No comments: