Sajtos - besameles gévagomba
Sajnos ezen a hétvégén egyéb elfoglaltságaink miatt nem volt lehetőség nagyobb szabású főzőcskézésre, de a gévagomba ebben az egyszerű ételben is jól megállta a helyét. Egy hét alatt sokkal több lett az öregebb példány, jobban kell válogatni, hogy tényleg csak a teljesen puha, még picit sem fásodó részeket használjuk fel. Nem szabad sajnálni, mert aztán a vacsora látja a kárát, inkább kevesebbet használjunk, de az biztos jó legyen.
Ja, és végre megérkezett a várva várt eső, újra bizakodhatunk a májusi pereszkében, és már a szegfűgombára is lehet számítani.
Hozzávalók (2 főre):
20 dkg gévagomba
2 tk vaj
só
bors (frissen őrölt)
3 gerezd fokhagyma
a besamelhez:
2 tk vaj
1ek liszt
2 dl tej
só
a tetejére:
10 dkg sajt (nálam most salzburgi medvehagymásnak nevezett zsíros kemény sajt)
A gévagombát fél centi vastag szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vaj felét, és megsütjük rajta a gévagomba szeletek felét, mindkét oldalukat pár percig. Csak egy rétegben legyen a serpenyőben a gomba. Kiszedjük, a második teáskanál vajat is megolvasztjuk, megsütjük a maradék gombát. A szeleteket egy tűzálló tál aljára rendezzük, egy rétegben. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, és egyenletesen elosztjuk a gomba tetején. Sózzuk, borsozzuk.
Elkészítjük a besamel mártás. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és folytonos keverés mellett kissé megpirítjuk. A tejet lassan beleöntjük, közben állandóan kevergetjük. Felforraljuk, kicsit besűrítjük, és óvatosan a gomba tetejére öntjük, hogy a fokhagymaszeletkék ne mozduljanak el.
A sajtot sajtvágóval vékony szeletekre vágjuk, és beborítjuk vele a gombaszeleteket. Előmelegített sütőben 150 fokon fél órát sütjük. Rukkolasalátával (rukkola, lila újhagyma, paradicsom, só, olívaolaj, mézes balzsamecet) és bagettel tálaltam.
Sajnos ezen a hétvégén egyéb elfoglaltságaink miatt nem volt lehetőség nagyobb szabású főzőcskézésre, de a gévagomba ebben az egyszerű ételben is jól megállta a helyét. Egy hét alatt sokkal több lett az öregebb példány, jobban kell válogatni, hogy tényleg csak a teljesen puha, még picit sem fásodó részeket használjuk fel. Nem szabad sajnálni, mert aztán a vacsora látja a kárát, inkább kevesebbet használjunk, de az biztos jó legyen.
Ja, és végre megérkezett a várva várt eső, újra bizakodhatunk a májusi pereszkében, és már a szegfűgombára is lehet számítani.
Hozzávalók (2 főre):
20 dkg gévagomba
2 tk vaj
só
bors (frissen őrölt)
3 gerezd fokhagyma
a besamelhez:
2 tk vaj
1ek liszt
2 dl tej
só
a tetejére:
10 dkg sajt (nálam most salzburgi medvehagymásnak nevezett zsíros kemény sajt)
A gévagombát fél centi vastag szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vaj felét, és megsütjük rajta a gévagomba szeletek felét, mindkét oldalukat pár percig. Csak egy rétegben legyen a serpenyőben a gomba. Kiszedjük, a második teáskanál vajat is megolvasztjuk, megsütjük a maradék gombát. A szeleteket egy tűzálló tál aljára rendezzük, egy rétegben. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, és egyenletesen elosztjuk a gomba tetején. Sózzuk, borsozzuk.
Elkészítjük a besamel mártás. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és folytonos keverés mellett kissé megpirítjuk. A tejet lassan beleöntjük, közben állandóan kevergetjük. Felforraljuk, kicsit besűrítjük, és óvatosan a gomba tetejére öntjük, hogy a fokhagymaszeletkék ne mozduljanak el.
A sajtot sajtvágóval vékony szeletekre vágjuk, és beborítjuk vele a gombaszeleteket. Előmelegített sütőben 150 fokon fél órát sütjük. Rukkolasalátával (rukkola, lila újhagyma, paradicsom, só, olívaolaj, mézes balzsamecet) és bagettel tálaltam.
1 comment:
Szia!
Tovább dobnám Neked az Ági által elindított hógolyót: http://href.hu/x/2ork :)
Post a Comment