Friday, October 12, 2007

Őrségi gombásztalálkozó

(plakát: János66)

Az elmúlt hétvégét (és még néhány napot) az Őrségben töltöttük. Az apropó a III. Országos Netgombász Találkozó, mely mostanra már igazi hagyománnyá nőtte ki magát, és remélem, még nagyon sokszor megrendezésre kerül. A csapat az Index Gombázós topikjáról verbuválódott, és minden évben egyre többen vagyunk. Az első találkozón még csak 21-en vettünk részt, a másodikon már több mint negyvenen, a legutolsón pedig több mint hetvenen! Jó dolog együtt lenni, együtt gombászni, és a nickek mögött megbúvó embereket megismerni.
Gombabőség is fogadott bennünket, és az időjárással is nagy szerencsénk volt. Panaszra egyedül az adhat okot, hogy a nagy vargányahullám arrafelé már lefutott, így abból kevesebb került a kosarakba. Persze nem csak a hasunkra gondoltunk, hanem a tudományra is, körülbelül 160 féle gombafajt sikerült begyűjtenünk, és nagy részét sikerült meghatározni is. A begyűjtött példányokból kis kiállítást rendeztünk, melyet az Őrségi Nemzeti Park Központját látogató turisták is érdeklődve nézegettek. :)


Egy-egy ilyen találkozó programja nem túl komplikált, több órás gombászás, majd gombahatározás a kötelességtudó és érdeklődő gombászok esetében, míg a többiek inkább a készülő vacsorára koncentrálnak. Erről inkább beszéljenek a képek, de megmondhatom, a több, mint hetven ember számára elegendő gombamennyiség megtisztítása és feldolgozása nem kis feladat!


Három hatalmas bográcsban készült a vacsora, három főszakács vezényletével. Természetesen mindegyikben főszerepet játszott a gomba, de a raguk alapja, fűszerezése különbözött. Mangalicahúsból, sertéscombból és borjúhúsból is készült egy-egy jókora adag. A bográcsokba került sárga rókagomba, vargánya, lila pereszke, rizike, galambgombák, többféle tinóru, szagos rókagomba, hirtelen ennyi jut eszembe, de biztos, hogy még több is volt. Nagyon finom lett mind a három bográcsos étel.
Szerencsére vannak körünkben olyan igazán rendes gombászok is, akik még külön finomságokkal is készültek az eseményre (idén én nem vittem semmi különlegességet, restellem is magam). Gombasavanyúság, sütemények, különböző házi pálinkák és italok, lekvár, birsalmasajt, gombás kenyér és gombakrém színesítették az étlapot (ezek némelyike a Netgombász recept oldalán megtalálható).

Az idén először gomba-szépségverseny is megrendezésre került, bárki benevezhette az általa talált és különösen szépnek, vagy valamilyen szempontból különlegesnek tartott gombáját.
Itt láthatók a szépségverseny gyönyörű jelöltjei:

A verseny győztese egy vargánya lett.

Miután az utóbbi időben Pest környékén nem voltunk igazán elkényeztetve gombailag, nagyon nagy lelkesedéssel szedtük a sokféle gombát. Persze jóval többet, mint amennyit meg tudtunk enni - készült gombapörkölt, káposztagombaleves, gombás pirítós is - kárba veszni meg nem akartuk hagyni, amit leszedtünk.



Így aztán a gombatalálkozó befejeztével még ott helyben neki is láttunk feldolgozni a gombákat. Szárítottunk szegfűgombát, sötét trombitagombát, vargányát - szerencsére szálláshelyünkön cserépkálya volt, így csak annak tetejére kellett szépen felpakolászni. Néhány üveget pedig gombasavanyával töltöttünk fel.

Búcsúzóul pedig egy csodaszép mesegomba:

(Légyölő galóca - Amanita muscaria)

6 comments:

Anonymous said...

Ez nagyon jó lehetett!!Mondtam már, hogy irigykedem a gombászós tudományodra??:))
Ez a sok pazar gomba!! Meg biztosan a társaság is nagyon jó lehet, jó sokan voltatok.
Kipróbáltad már az edényed?

Zsuzsa said...

Cserke, nem zártkörű a társaság, gyere el jövőre, megismersz egy csomó gombát meg jófej gombászokat! :)És a csokigyár is közel van ;)
Az edényben még nem főztem, még csak a tervezgetésnél tartok.

Anonymous said...

Csábító, és tenném is szívesen, de hogy mehetnék ilyen tudatlanul gombásztalálkára?? Még ha közel is a csokigyár..., meg a csokihoz jobban értek, pl. rögtön fel is ismerem a zömét, mégiscsak gombás dologról van szó.
De milyen jó a csemetéidnek, hogy ők már ebbe nőnek bele.
Gombákat zokszó nélkül eszik?

nagypapi said...

A plakát jános66 műve, a logo az én ötletem :)

Zsuzsa said...

Köszi NP, javítottam! Sorry! :)


Cserke, addig még egy csomót fejlődhetsz! :) De viccen kívül, sok hasgombász is van köztünk, akik csak pár étkezési gombát szednek, nem lógnál ki, sokat tanulnál. De nem kell most eldönteni, van még időd! :)
A nagylányom nagyon jó evő, mindent eszik, így a gombákat is. A két kicsi válogatós alapjáraton, de a rókagombapörkölt pl. bármikor lecsúszik. A leveseket is elég jól megeszik.

Anonymous said...

Hasgombász???Ez jó:))
Van ám itthon számos (na jó, 2) gombakönyvem, de szerintem ezt könyvből nem lehet megtanulni. Majd gyúrok jövőig :)

Csak rendes gyerekek azok, az enyém meg nem enne semmii gombát...Csak ha csokiból van.