Savanyított gomba
Az első friss gombaétel után még lelkesebben folytatjuk az előző gombaszezonban eltett finomságok fogyasztását. A szerdai sült hús vacsora mellé kinyitottunk egyet a megmaradt néhány üveg savanyú gombából, és megállapítottuk, hogy ez a már-már legendás, az Index gombázós topikjának fórumozói között igen népszerű finomság az eltevése óta eltelt fél évben semmit sem vesztett különleges ízéből. Minél többféle gombából készül a savanyú, annál finomabb. A most kinyitott üvegben a következő gombafélék voltak: sárga gerebengomba, lila pereszke, vörösödő csigagomba, kormos tinóru, ízletes vargánya, tölcséres rókagomba, sárga rókagomba, szürke tölcsérgomba, sötét trombitagomba, lila pénzecskegomba, aranytinóru. Természetesen kevesebb fajta gombából is érdemes elkészíteni!
Hozzávalók:
20 dkg vegyes erdei gomba
kevés olívaolaj
A pácléhez:
1 dl fehérbor ecet
1/2 dl víz
2 ág rozmaring
2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma, megtisztítva
1 db erős fűszerpaprika
só
6-8 szem egész fekete bors
1 mk mustármag
1 mk koriandermag
A gombát alapos tisztítás után kis darabokra vágjuk, az egészen kicsiket egyben is hagyhatjuk. A gombát 8 percig sós vízben főzzük, leszűrjük, leöblítjük. Közben a hozzávalókból páclét készítünk, 15 percig főzzük. A gombát is is a pácléhez tesszük, és további 5 percig együtt főzzük. A gombát jó szorosan üvegekbe töltjük, páclével felöntjük, a tetejére olívaolajat öntünk, hogy a levegőtől elzárja, az üveget jól lezárjuk. Fogyasztás előtt legalább két hétig érleljük. Tálalás előtt szűrőn leöblítjük, lecsöpögtetjük, és egy kevés jó minőségű olívaolajat csöpögtetünk rá. Felbontás után hűtőben kell tartani, és néhány napon belül elfogyasztani, mert hamar megromlik.
(Renata és Fridhelm Volk: Gombakalauz ínyenceknek c. könyvében található recept alapján)
4 comments:
Ratulálok! Nagyon tetszik az oldal, olvasgatni fogom!
Szívesen megosztom a gombaimádókkal a tejszínes gombalevesem receptjét!
Bármiféle erdei gombából elkészíthető, ha az nincs, termesztett laskagombából szoktam, néha sampionnal keverve.
Arányokat csak kb írok, nem szoktam méricskélni, lényeg, hogy jó bőven legyen benne gomba! :)
Tejszínes gombaleves sajtgaluskával
kb 2-3 adag
A leves:
-40-50 dkg gomba, szeletekre vágva
-kis fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva
-kevés zsíradék (olaj/vaj/margarin)
-ételízesítő, vagy só
-frissen őrölt bors
-kis szerecsendió
-cca 1 l víz
-pár szál petrezselyemzöld, aprítva
-2 dl tejszín
-cca 1 bő teáskanál liszt
Sajtgaluska
-3-4 dkg bármilyen reszelt sajt
-1 db kisebb tojás
-annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, hogy galuskatészta-állagú legyen
Elkészítés:
A vöröshagymát, kevés ételízesítővel(vagy sóval) megszórva (így nem pirul, csak párolódik)a zsíradékon puhára párolom. Rádobom a gombát, egyszer átforgatom, majd felöntöm vízzel. Kis töröttborssal, őrölt szercsendióval ízesítem, és kb 20 percig főzöm.
Amíg fő, a tejszínben simára keverem a lisztet,és összekeverem a sajtgaluskát is.
Ha a gomba, hagyma megfőtt már, öntök a habaráshoz a forró levesléből,(így nem "ugrik össze" a habarás majd) és folytonos keverés mellett behabarom a leves.
Apró sajtgaluskákat szaggatok a behabart levesbe, mire feljönnek a galuskák,a leves kész!
Tálalásnál bőven szórok rá apróra vágott zöldpetrezselymet.
Próbáljátok ki, isteni! :)
üdvözlettel, Csutak
Bocsánat, valahogy lemaradt a "Ratulálok"-ból GGGGGGGGGGGG, mint gomba, vagyis, Gratulálok! :)
Tényleg jól hangzik, köszönöm!!
Nem csak jól hangzik, hanem finom is... Ma csináltam, vargányával.
Post a Comment