Monday, April 17, 2006

Az első idei...!

Grillezett kucsmagomba

Április első hétvégéjén megnyitottuk a gombászévet, és felkerekedtünk az idei első gombavadászatra. Igaz, hogy csak keveset, összesen 18 darab cseh kucsmagombát (Ptychoverpa bohemica) találtunk, de kezdetnek sose legyen rosszabb! És hogy az örökkévalóságnak is megörökítsük, íme, ezt a kicsike, rejtezkedő gombát pillantottuk meg először egy vénséges nyárfa alatt.


A kucsmagombák közül ez jelenik meg először, majd követi a pusztai-, az ízletes-, és a hegyes kucsmagomba.

És mihez kezd az ember 18 db cseh kucsmagombával? Meg akartuk adni a módját, hogy az első friss gombákat a maguk teljességében élvezhessük, így lett belőle grillezett gombaként feltét az édesköménykrém levesre.

Grillezett kucsmagomba

18 db csehkucsmagomba
1 ek jó minőségű olívaolaj (extraszűz)
1 gerezd fokhagyma

A fokhagymát átnyomjuk, és az olívaolajban elkeverjük, a sütés előtt legalább félórával, hogy az olívaolaj átvegye a fokhagyma ízét. A gombákat alaposan megtisztítjuk. Azt mondják, hogy ez az egyetlen gombaféle, amit meg szabad mosni, redőiből csak így tudjuk eltávolítani a földet, szennyeződést. Mosás után megszárítjuk, majd a fokhagymás olajjal megkenegetjük, és az előmelegített grillsütőben mindkét oldalukat 5-5 percig sütjük.

Nálunk a Chili&Vanilia féle édesköménylevesre kerültek a grillezett kucsmagombák. A levesen annyit változtattam, hogy póréhagymát tettem bele, és sherry helyett tokaji borpárlatot, ami a levesnek erőteljesebb, markánsabb ízt adott, a gombához szerintem jobban illőt.

No comments: