Sunday, April 16, 2006

Piruló galócás pizzatáskák

Amikor közeledik a tavasz, kicsit jobban rákapcsolunk az előző évben eltett gombák felhasználására. A fagyasztóban rendezkedve találtam rá három csomag piruló galócára (Amanita rubescens).
Szeretem ezt a gombát, annak ellenére, hogy nem annyira jó ízű és állagú, mint pl. a vargánya, vagy a rókagomba, viszont nagyon sokoldalúan felhasználható. Gombafasírtba, töltelékekbe, más gombákkal vegyesen, erőteljes gombaízt ad az ételnek.

Sokáig szedhető, a tavalyi, gomba szempontból kiemelkedő évben június elejétől november közepéig szedtük. Általában bőségesen terem, és nem is szedik sokan, talán tartanak tőle. Többször találkoztunk már jó szándékú túristatársakkal, akik erőnek erejével próbáltak rábeszélni minket, hogy inkább dobjuk el ezt a gombát, mert mérgező.
Nyersen valóban nem ehető, és a kalapbőrét is le kell húzni.




A tésztához:

450 gr bio tönkölybúza fehérliszt
50gr bio teljes kiörlésű tönkölybúza liszt
1 csomag száraz élesztő (7 gr)

300 ml langyos víz
4ek olívaolaj

A töltelékhez:

300 gr párolt pirulógalóca
1 nagy fej hagyma, apróra vágva
olívaolaj
6-8 db olajban eltett szárított paradicsom
150 gr paradicsompüré
15 dkg füstölt sajt, kis kockákra vágva
bazsalikom
oregánó

bors

A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd lassan hozzáadjuk a vizet, elkeverjük, végül az olívaolajat. Alaposan összegyúrjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amíg kel, a hagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a piruló galócát (ha fagyasztva volt, főzés előtt nem kell felolvasztani), majd a paradicsompürét, kevés (fél pohár) vizet, sót, borsot, a zöldfűszerekkel bőségesen fűszerezzük, végül beletesszük a nagyobb darabokra vágott szárított paradicsomot is. Lassú tűzön negyedórát pároljuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a paradicsomos szósszal megkenjük, a füstölt sajttal meghintjük, táskaalakúra formázzuk. 260 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük.

No comments: