Saturday, October 13, 2007

Vargányás rozmaringnyársak aszalt szilvával

Nyaralásunk óta tervezgetem, hogy elkészítem ezt az ételt, ha megfelelő hozzávalókhoz jutok. Az Őrségben a rengeteg egyéb gomba mellett találtunk néhány szép ízletes vargányát (Boletus edulis) is. Egy részüket még helyben leszárítottuk, néhány példány, köztük az áhított kicsik frissen hazautaztak velünk. Előkerestem a Funghi e tartufi júniusi számát, mely ezt a receptet közölte. A szöveg mellett szerencsére fotók illusztrálják lépésről lépésre a tennivalókat, így egy kis szótárazással kiegészítve minimális olaszismeretemet, erőfeszítésemet siker koronázta. Fontos, hogy ehhez az ételhez kicsi, nagyon friss gombákat válasszunk. Elkészítése egyszerű és gyors, eredményül mutatós, igen finom előételt kapunk.


Hozzávalók (4 főre, előételként):

4 db kis-közepes vargánya
4 db kb. 10 cm-es rozmaringszál (idősebb, már megfásodott szálak)
4 (lehetőleg minél hosszabb) szelet szalonna
8 db aszalt szilva
1 szelet kissé szikkadt fehér vagy félbarna kenyér
1 gerezd fokhagyma
1-2 szál petrezselyem, apróra vágva
olívaolaj

a körethez:

2 db lilahagyma
2 ek olívaolaj


Előkészítjük a rozmaringnyársakat: a zöld leveleket lecsipkedjük a szálról, csak az egyik végén hagyunk rajta néhányat.
A vargányák kalapját óvatosan letekerjük. A nyársra húzunk egy aszalt szilvát, utána óvatosan a vargánya tönkjét, még egy aszalt szilvát, végül a nyársat átszúrjuk a kalapon is. A szalonnát a vargánya tönkje köré tekerjük.
Egy serpenyőben pici olívaolajat forrósítunk, beletesszük a vargányákat, és időnként nagyon óvatosan továbbfordítva néhány perc alatt megsütjük. Ha közben egyik-másik kalapja leesne, nem kell megijedni, süssük úgy tovább, a végén majd visszatesszük. A szalonna közben összesül, esetleg nem éri majd teljesen körbe a vargányát, de ez sem baj. Szűrőlapáttal óvatosan kivesszük a vargányákat a serpenyőből, és egy tűzálló tálba/tepsire tesszük.
A szelet kenyér belét alaposan elmorzsoljuk, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk és a petrezselyemmel együtt morzsához adjuk. Alaposan összekeverjük, és a vargányára szórjuk. 210 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és néhány percig sütjük, amíg egy kis színt nem kap. A lilahagymával együtt tálaljuk.

A körethez a lilahagymát vékony karikákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát rádobjuk, megsózzuk, és gyakran kevergetve néhány percig sütjük. Elegendő neki max. 5 perc, nem kell, hogy teljesen megpuhuljon, az a jó, ha picit roppanós marad.


Volt már nálam korábban is egy aszalt szilva - gomba párosítás, de annak újbóli elkészítésével még sajnos 5-6 hónapot várnunk kell.

2 comments:

Fűszeres Eszter said...

Ez a recept ötös! :-)

Zsuzsa said...

Ha elkészíted, és megkóstolod, lesz abból csillagos ötös is! :)