Tuesday, October 10, 2006

Tejfölös káposztagombaleves buggyantott tojással


Hétvégén netgombász találkozó volt az Őrségben, immár a második. Sok jó gombász gyűlt egy helyre, jó volt a hangulat, kellemes a társaság, és sikerült több, mint 120 féle különböző gombát is begyűjteni. Az érdekességek, ritkaságok mellé kerültek bőven étkezési gombák. Egy részük már ott feldolgozásra került, bográcsos vegyes gombás szarvasragu képében. Jutott hazahozni való is, mint ennek a levesnek az alapanyaga is.
Ez a fodros káposztagomba (Sparassis crispa) furcsa szerzet. Tényleg nagyon hasonlít a káposztára, ugyanakkor nagyon finom, erőteljes gombaillatot áraszt magából. Bár a gombákat nem szokás áztatgatni, de ezzel kívételt tehetünk, fodrai közt mindenféle rovar, kosz, föld lapulhat, nem könnyű tisztítani. Leggyakrabban levesnek szokták elkészíteni.


Hozzávalók (4 főre)

olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa, gyufaszálacskákra vágva
2 fehérrépa, gyufaszálacskákra vágva
30 dkg káposztagomba
majoranna

1 ek liszt
1 pohár tejföl
kevés citromlé vagy borecet, ízlés szerint

4 tojás
ecet, só és víz

Az olajon megpároljuk a hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a sárga- és fehér répát, és a kisebb darabokra vágott káposztagombát. Fedő alatt húsz percig pároljuk, majd sóval, majorannával ízesítjük. Végül vízzel felöntjük, egyet forralunk rajta, majd hozzáadjuk az egy pohár tejfölben elkevert lisztet. Egy percig még forraljuk.
Miközben a zöldségek párolódnak, a szokásos módon elkészítjük a buggyantott tojást. A tányérokba teszünk egyet-egyet, rákanalazunk a levesből, és ízlés szerint kevés citrommal vagy borecettel ízesítjük.

3 comments:

Anonymous said...

Ma reggel az erdőn ráleltünk egy hatalmas káposztagombára, mivel még eddig csak szedtük, de nem ettük meg,gondoltam kipróbálom a levest. Isteni lett, máskor is főzök majd!!!!
Köszönöm!!!!

Anonymous said...

Küldök egy gombasavanyító receptet ezt a neten találtam és nagyon jó!
Mindenféle fiatal gombából, akár keverve is elkészíthető (vargányák, tinóruk, gerebengomba, rizikék, lila pereszke, kései laska, kis kemény pöfetegek, káposztagomba, szürke tölcsér)
Az anyaghányadok 1 kg gombára vonatkoznak.
5 dl jóféle fehérborecet, 2 dl víz, 2 dl száraz fehérbor, 1-1 rozmaring és kakukkfű ág, 1 mk. egész bors, 1 tk. fehérmustár mag, 2 kis babérlevél, 2 gerezd fokhagyma félbevágva, (1 kis chilipaprika, aki pikánsabban szereti), só,
A hozzávalókból páclevet készítünk, és 15 percig főzzük. A gombát 8 percig sós vízben abáljuk, majd leszűrjük, leöblítjük, és további 5 percig főzzük a páclében. Üvegekbe tesszük, lapkával leszorítjuk, a forró páclével felöntjük, de csak a gomba 2/3-áig. A hiányzó részt finom olívaolajjal töltjük fel, hogy a gombákat jól ellepje. Lezárva hűvös helyen tároljuk. Kb. 2 hét után fogyasztható. Bontatlanul kb. 1 évig eláll.

Zsuzsa said...

Örülök,hogy ízlett!

Igen, ez egy jó recept, érdemes kipróbálni, ha összejön egy adag savanyításra alkalmas gomba!