Sunday, March 30, 2008

Kucsmagombás zöldségleves turbolyás zsemlegombóccal


Azt mondja a blogom statisztikája, hogy kucsmagomba szezon van. És valóban, ezt most már tapasztalatból is igazolhatom. Végre mi is kijutottunk kucsmagombáért. Igaz, nem minden izgalom nélkül, mert egyes számú cseh kucsmagombás helyünk közelébe érve rémülten realizáltuk, hogy az odavezető utat eltorlaszolták, megközelíthetetlenné vált. Szerencsére nem adtuk fel, és a közelben találtunk egy másik helyet.
Az idei első friss gombazsákmányból egy leves kerekedett, időhiány miatt a bonyolultabb fogások későbbre halasztódnak. A kucsmagombán kívül turbolyaszezon is van, s mivel egy helyen találhatjuk meg őket, nem volt kétséges, hogy a levesben is találkoznak.
Időspórolás végett a megszokott helyett egy gyorsabb zsemlegombócot választottam levesbetétnek. Sajnos Horváth Ilona receptje nem vált be, a gombóc abban a pillanatban teljesen szétmállott, amint a vízbe került. A takarékos háziasszony azonban nem esik kétségbe, nem kutat újabb levesbetét után, a többit már nem tettem bele, inkább kevés olajon megsütöttem. Izgultam milyen lesz, de nem kellett volna, remek, a turbolya nagyon kellemes benne, és jól illik a kucsmagombához .



Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg kucsmagomba (nálam csak a kalapja*)
1 fehérrépa
1 sárgarépa
1 kevés zeller
1 nagyobb krumpli
kb. 10 cm-es póréhagyma darab
(a tálaláshoz tejföl - el is maradhat)

a zsemlegombóchoz:
1 zsemle
1 tojás
2 ek zsemlemorzsa
2 ek liszt
1 csokor turbolya
kevés olaj a sütéshez

A zöldségeket megpucoljuk, a kétféle répát, póréhagymát felkarikázzuk, a krumplit, zellert kockára vágjuk. 1 liter vízben feltesszük főni, sózzuk.
A kucsmagombát megtisztítjuk (a többi gombával ellentétben itt alapos vízfürdőre is szükség lehet), a nagyobb kalapokat félbevágjuk. Amikor a zöldség félig puha, a gombát is a leveshez adjuk, még 10 percig főzzük, a zsemlegombóccal tálaljuk. Aki szereti, tejfölt is tehet bele.

A zsemlegombóchoz a zsemlét beáztatjuk, alaposan kicsavarjuk. Összekeverjük a sóval, tojással, zsemlemorzsával, 10 percig pihentetjük. Végül belekeverjük a lisztet és az apróra vágott turbolyát. Felforrósított serpenyőben kevés olajon kis kerek lepénykéket sütünk belőle.

* Felhasználjuk-e a cseh kucsmagomba tönkjét? Időről időre felmerül ez a kérdés, az utóbbi napokban az index gombázós topikján is nagy vita kerekedett ebből. Nos, mivel a tönk nem igazán ízletes, és kissé rágós is, én a cseh kucsmagombának a kalapját részesítem előnyben. Ha elegendő gomba áll rendelkezésre, érdemes csak azzal foglalkozni. Természetesen, aki kedveli nyugodtan használja.



5 comments:

Fűszeres Eszter said...

Hmmmm....

Unknown said...

Én is beleszaladtam már ilyen zsemlegombóc balesetbe, remek ez a sütéses mentőötlet!

nana said...

nagyon tetszik, főleg a turbolyás zsemlegombóc! én is nagyon szeretem, és már alig várom, h használhassam vmiben :)

Anonymous said...

Mámmegint csak irígykedem...
Jó kis friss gomba, mmm.
És ez a gombócolás meg milyen jó ötlet.

nagypapi said...

Lényeg, hogy a bajból kivágtad magad. Emlékeztek a VOLÁN emblémára, a csigavonalból kitörő nyílra? Rosszmájú megfogalmazásban azt jelentette: minden sz..ból van kiút..:))