Leginkább svédasztalos vendégségre, esetleg előételnek ajánlanám ezt a gombás fogást. Sörkorcsolyának sem lenne megvetendő. Vigyázat, nagyon eteti magát, egy ekkora adag nem sok embernek elég.
Érdes tinóru, gumós csiperke, őzláb és piruló galóca lapultak most a vegyes gomba csomagban, nagyon jól illenek egymáshoz. Elárulom, a medvehagyma még tavalyi fagyasztás, de el kellett használni az utolsó adagot, remélem, a hétvégén már frissel dolgozhatok.
Szilikon tortaformát használtam, amit nem kell kivajazni, a hagyományoshoz mindenképpen sütőpapírt ajánlok, hogy szépen ki lehessen venni a formából, mert a torta állaga elég lágy.
Hozzávalók (egy 20 cm-es formához):
25 dkg vegyes erdei gomba
1 tk vaj
2 tojás + 2 tojásfehérje
25 dkg rikotta
3 ek liszt
só
frissen őrölt feketebors
3-4 ek apróra vágott medvehagyma
1 pohár tejföl
A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és a vajon megpároljuk, végül összes levét elfőzzük. Hűlni hagyjuk.
Egy egész tojást összekeverjük a rikottával, belekeverjük a lisztet is, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a langyos gombát is.
A tojásfehérjéket habbá verjük, óvatosan a gombás masszába forgatjuk. A tortaformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Közben összekeverjük a tejfölt a medvehagymával, a másik egész tojással és egy kevés sóval.
A medvehagymást tejfölt a félig sült gombás tortára öntjük, tetején elsimítjuk, és újabb 10-15 percre visszatesszük a sütőbe. A hőmérsékletet kicsit magasabbra vesszük, 170-180 fokra, úgy sütjük, amíg a tejfölös réteg is megszilárdul a tetején, de még nem pirul.
A tortát a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd tányérra tesszük (ha óvatosak vagyunk, nem nyomódik meg, aztán már csak meg kell fordítani). Langyosan a legfinomabb.
6 comments:
Isteni! Ma szedtem egy csomó medvehagymát, de sajnos ilyen jó kis gombáim nincsenek.
Tényleg fantasztikus ez a recept. Eszter, merrefele szedted?
Most pl. velem is nagyon tudná magát etetni.
És ha nincsenek ilyenek gombák, vargánya, csiperke keverékkel szerinted milyen lehet?
Másféle gombával is jó lehet, csiperke-vargánya keverék biztos. A lényeg, hogy ne legyen túl karakteres gomba, az sok lenne a szerintem a medvehagymával.
Bolti csiperke és kevés erdei gomba szárítmány együtt is oké.
Ez tényleg nagyon jó!
Most jövök a közeli lelőhelyről egy nagy kupac medvehagymával.
A ricottát (amiből pedig ez a torta is lehetett volna) medvehagymával sütöttem meg, el ne felejtsek venni megint, mert van a fagyasztómban egy kis galambgomba, ez lesz belőle!
Nálam meg ismétlés lesz belőle, most már friss mhval, nekem is itt áll kupacban. :) Holnap próbálok rikottát szerezni hozzá, remélem, kapok.
plusz nekem is van egy mhás sült rikottás recepttervem, kíváncsi vagyok, hasonlít-e a tiedhez!
Post a Comment