Wednesday, March 12, 2008

Medvehagymás gombatorta


Leginkább svédasztalos vendégségre, esetleg előételnek ajánlanám ezt a gombás fogást. Sörkorcsolyának sem lenne megvetendő. Vigyázat, nagyon eteti magát, egy ekkora adag nem sok embernek elég.
Érdes tinóru, gumós csiperke, őzláb és piruló galóca lapultak most a vegyes gomba csomagban, nagyon jól illenek egymáshoz. Elárulom, a medvehagyma még tavalyi fagyasztás, de el kellett használni az utolsó adagot, remélem, a hétvégén már frissel dolgozhatok.
Szilikon tortaformát használtam, amit nem kell kivajazni, a hagyományoshoz mindenképpen sütőpapírt ajánlok, hogy szépen ki lehessen venni a formából, mert a torta állaga elég lágy.

Hozzávalók (egy 20 cm-es formához):

25 dkg vegyes erdei gomba
1 tk vaj
2 tojás + 2 tojásfehérje
25 dkg rikotta
3 ek liszt
frissen őrölt feketebors
3-4 ek apróra vágott medvehagyma
1 pohár tejföl

A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és a vajon megpároljuk, végül összes levét elfőzzük. Hűlni hagyjuk.
Egy egész tojást összekeverjük a rikottával, belekeverjük a lisztet is, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a langyos gombát is.
A tojásfehérjéket habbá verjük, óvatosan a gombás masszába forgatjuk. A tortaformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Közben összekeverjük a tejfölt a medvehagymával, a másik egész tojással és egy kevés sóval.
A medvehagymást tejfölt a félig sült gombás tortára öntjük, tetején elsimítjuk, és újabb 10-15 percre visszatesszük a sütőbe. A hőmérsékletet kicsit magasabbra vesszük, 170-180 fokra, úgy sütjük, amíg a tejfölös réteg is megszilárdul a tetején, de még nem pirul.
A tortát a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd tányérra tesszük (ha óvatosak vagyunk, nem nyomódik meg, aztán már csak meg kell fordítani). Langyosan a legfinomabb.

6 comments:

Fűszeres Eszter said...

Isteni! Ma szedtem egy csomó medvehagymát, de sajnos ilyen jó kis gombáim nincsenek.

Anonymous said...

Tényleg fantasztikus ez a recept. Eszter, merrefele szedted?

Anonymous said...

Most pl. velem is nagyon tudná magát etetni.
És ha nincsenek ilyenek gombák, vargánya, csiperke keverékkel szerinted milyen lehet?

Zsuzsa said...

Másféle gombával is jó lehet, csiperke-vargánya keverék biztos. A lényeg, hogy ne legyen túl karakteres gomba, az sok lenne a szerintem a medvehagymával.
Bolti csiperke és kevés erdei gomba szárítmány együtt is oké.

Rossamela said...

Ez tényleg nagyon jó!
Most jövök a közeli lelőhelyről egy nagy kupac medvehagymával.
A ricottát (amiből pedig ez a torta is lehetett volna) medvehagymával sütöttem meg, el ne felejtsek venni megint, mert van a fagyasztómban egy kis galambgomba, ez lesz belőle!

Zsuzsa said...

Nálam meg ismétlés lesz belőle, most már friss mhval, nekem is itt áll kupacban. :) Holnap próbálok rikottát szerezni hozzá, remélem, kapok.
plusz nekem is van egy mhás sült rikottás recepttervem, kíváncsi vagyok, hasonlít-e a tiedhez!