Saturday, March 15, 2008

Kacsás-gombás kínai tészta


Válasszunk ilyen csinos júdásfüle gombát a tésztánkhoz, könnyen fel tudjuk majd venni a pálcával.

Hozzávalók (4 személyre):

1 fél kacsamell
2 marék szárított júdásfüle gomba (fafülgomba)
2 sárgarépa
1 lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 bögre zöldborsó
375 g (másfél csomag) kínai tészta
olaj
2 tk étkezési keményítő
1 tk rizsecet
szójaszósz
(erős paprika vagy erőspista, ízlés szerint)

A gombát 20 percre meleg vízbe áztatjuk.
A kacsamellről eltávolítjuk a bőrét és a zsíros részeket, a húst falatnyi darabokra vágjuk. 1 tk keményítőt elkeverünk 3 ek vízben, a húsra öntjük, elkeverjük, 10 pericg állni hagyjuk.
Közben a hagymát, fokhagymát apróra, a sárgarépát gyufaszálnyi darabokra vágjuk.
A borsót sós vízben pár percig főzzük, leszűrjük.
A tésztát elkészítjük a csomagoláson lévő utasítás szerint.
A gombát leszűrjük, ha szükséges, darabokra vágjuk (én a konyhai ollóval szoktam, úgy a legegyszerűbb).
A wokban kevés olajat füstölésig forrósítunk, beledobjuk a húst, pár percig kavargatva sütjük, míg puha lesz, de nem pirítjuk meg. Kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk.
Újra felforrósítunk egy kevés olajat, rádobjuk a gombát. Vigyázat, durrog, és pattog. Néhány percig folyamatosan keverve pirítjuk, majd ezt is félretesszük.
Egy újabb adag olajban kevergetve megpirítjuk a hagymát, fokhagymát és a sárgarépát. Hozzáadjuk a borsót, húst, gombát és a tésztát, átforgatjuk.
Egy dl vízben feloldjuk a maradék 1 tk keményítőt, hozzákeverjük a rizsecetet, és a tésztára öntjük. Szójaszósszal meglocsoljuk, egyet rottyantunk még rajta, majd tálaljuk. (Aki erősen szereti, a paprikával is fűszerezheti.)



(A képen szójaszósz nélkül látható a tészta)

No comments: