Friday, September 28, 2007

Őzlábgomba grillezett kecsketúróval


A Google statisztikájának egy rendkívül hasznos funkciójára ébredtem rá. Mostantól ki sem kell mennem az erdőbe, hogy lássam, milyen gombák futnak, mindig rendkívül jól tájékozott lehetek. Az elmúlt két hétben az őzlábgomba, illetve az ahhoz kapcsolódó kifejezések vezetik toronymagasan a rangsort. Szépen alakul a vargánya is. Áttekintettem a cimkéimet, és rájöttem, hogy egy igen fontos gomba hiányzik a listából, még pedig a rizike (amióta blogolok, csak néhány kukacos példányhoz volt szerencsénk, így nem került fel egyetlen recept sem). Így most azt is szerepeltetnem kell néhányszor - rizike, rizike, Lactarius deliciosus!- különben nem tudom monitorozni megjelenési idejét és a termésmennyiséget. :)

De ez alkalommal még az őzlábgombánál maradok, íme egy egyszerű és gyors vacsora, már ha van otthon finom friss kecsketúró. A házi kecsketúró ugyanúgy készül, mint a tehéntúró, és a gomba kiváló kísérője lehet.

Hozzávalók:

őzlábgomba (kiterült kalapja)
vaj
kecsketúró
lilahagyma


A megtisztított őzlábgomba kalapokat negyedeljük. Egy nagy serpenyőben kevés vajat olvasztunk, és fedő alatt 5-6 perc alatt, félidőben megfordítva megpároljuk rajta a gombát. Egyszerre csak egy réteget tegyünk a serpenyőbe!
Közben lilahagymát aprítunk, és összekeverjük a kecsketúróval, sózzuk.
A gombaszeleteket hőálló tálra tesszük, és mindegyiken elsimítunk 2-3 evőkanálnyi hagymás kecsketúrót. Grill alatt addig sütjük, amíg egy kis színt nem kap (nekem 12 perc volt, de elég kis teljesítményű a grillem).
Salátával, friss kenyérrel önálló étkezésként is megállja a helyét.

4 comments:

Anonymous said...

Szia,
rizike-ügyben tudok ötletelni, mármint lelőhelyileg, ha érdekel :)

Zsuzsa said...

Már hogyne érdekelne, micsoda kérdés! :))) Köszönöm! :)
Na jó, azért hétvégén végre sikerült kukacmentest gyűjtenünk, remélhetőleg hamarosan felkerül két recept.
Jöttök a netgombász találkozóra?

Rossamela said...

Erre a megoldásra már fölhívtam anyukám figyelmét, nála kecsketúró is van meg őzlábgomba is előfordul olykor.
Te hol szerzed be a kecsketúrót?

Zsuzsa said...

Rossamela,saját gyártmány! :)
Most havonta kapok másfél-két liter kecsketejet, abból készítem.