Tuesday, September 18, 2007

Gomba gombával - csiperkével töltött őzlábgomba


Szombaton spenótos őzlábgomba, vasárnap rántott őzlábgomba volt a vacsora, és hétfőn is várt egy adag elkészíteni való. Hétvégén a rengeteg nagy, piruló és karcsú őzláb mellett mindenféle csiperkével is találkoztunk. Hát velük eléggé hadilábon állok, nem nagyon ismerem őket, itt a blogban is most szerepelnek először. Persze hasonlítanak egymásra, és van köztük egy csomó nem ehető, ezzel próbálják meg összezavarni a gombászt. Mi most hétvégén, ha jól emlékszem, az ehetőek közül a következőket találtuk: lomberdei csiperke, ligeti csiperke, nagyspórás csiperke, óriás csiperke. Mivel elsősorban az őzlábakat igyekeztünk feldolgozni, a csiperkék lepárolva mentek a fagyasztóba. Egy kis adagot azért félretettem belőle, a töltelékhez. Készült még egy cukkinis változat is.

A töltött őzlábgombához még ki nem nyílt gombakalapokra, úgy nevezett dobverőkre vagy mikrofonokra van szükség. A piacon ilyen formában ritkábban szoktam látni, így most abszolút azok vannak előnyben, akik maguk szedik. A gomba tönkjét óvatosan kicsavarjuk, hogy a kalap egyben maradjon, gallérját leszedjük, és máris lehet tölteni.

Hozzávalók
a gombás töltelékhez:

csiperke
mascarpone

majoranna
citrom

A csiperkét megtisztítjuk, apróra vágjuk, mindenféle zsiradék nélkül, saját levén puhára pároljuk, a végén az összes levét elfőzzük. Hűlni hagyjuk. Annyi mascarponeval keverjük, hogy egy nagyon sűrű masszát kapjunk. A mascarpone itt a kötőanyag, nem kell sok belőle, csak annyi, hogy a gombát összetartsa. Sóval, majorannával ízesítjük, kevés citromhéjat reszelünk bele.

Hozzávalók
a cukkínis töltelékhez:

olívaolaj
cukkíni
póréhagyma
mozarella
sajt

bors

A cukkinit felkockázzuk és a szeletekre vágott póréhagymával kevés olívaolajon megpároljuk. A mozarellát kockára vágjuk, a cukkinihez keverjük, a masszát sózzuk borsozzuk.
Fejenként négy közepes méretű őzlábgomba dobverővel számolhatunk. A gombát kiskanál segítségével megtöltjük, a tölteléket jól belenyomkodjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk. Én panírozás után a töltelékes végét még egyszer bele szoktam mártani a tojásba, majd a zsemlemorzsába, biztosan ne follyon ki a töltelék. Forró olajban ropogósra sütjük. (Ha alakja engedi, töltelékkel lefele tegyük az olajba).




Utólagos megjegyzés: a maradék gombás töltelék szendvicskrémnek is kiváló.

3 comments:

Anonymous said...

Kell nekem éjnek évadján ilyesmit olvasni. Most mehetek a hűtőbe, kotorászni.

xabolcs said...

Hagymás zsírban sült, apróra vagdalt trombitagombával töltve is érdemes kipróbálni!
Jó étvágyat hozzá!

Zsuzsa said...

Jól hangzik, egy a baj, hogy idén még nem szedtem rendes mennyiségű trombitagombát, de ami késik, az nem múlik. :)