Sunday, April 01, 2007

Vasárnapi töltött csirke

Nagyon ritkán van nálunk hagyományos vasárnapi ebéd, mivel általában nem szoktunk otthon lenni vasárnap délben. Kirándulunk, csavargunk, gombászunk, és ilyenkor szendvicsen élünk. Néha napján azért sor kerül egy-egy rendes ebédre is, ilyen volt a mostani, az előző napi cseh kucsmagomba zsákmány felhasználásával.
Ez egy teljesen egyszerű gombás töltelékes csirke, semmi extra, azon kívül, hogy a töltelék kucsmagombával készült, és nem holmi bolti csiperkével. No, meg hogy rengeteg a töltelék. Mert a töltött csirkében az a legfinomabb.

Hozzávalók:

1 konyhakész csirke
1 kg cseh kucsmagomba
2+2 ek kacsazsír
3 hagyma, apróra vágva
4 zsemle
2 tojás
bors
2 tk majoranna
1 csokor petrezselyem
néhány szál rozmaring

Elkészítjük a tölteléket: 2 ek kacsazsírt felolvasztunk, a hagymát szép lassan megpároljuk rajta. Közben megtisztítjuk a gombát, a tönkjét karikákra, a kalapját kisebb darabokra vágjuk. A hagymához adjuk, sóval, borssal, majorannával, petrezselyemmel fűszerezzük, a lángot nagyobbra tesszük, és megvárjuk, amíg a gomba teljesen összeesik. Ekkor 2-3 merőkanálnyi levet lemerünk a tetejéről, a zsemlékre öntjük, hagyjuk, hogy jól megszívják magukat. A gombát még néhány percig forraljuk(sok levet ereszt), majd teljesen leszűrjük, és a gombából lehetőség szerint az összes levet kinyomkodjuk. A gomba levét félretesszük. A zsemlét kinyomkodjuk, összemorzsoljuk, és a gombával meg a felvert tojásokkal összekeverjük. A töltelékből amennyit tudunk, a csirke bőre alá töltünk. A csirke hasüregébe, és a szárnyai alá rozmaringot teszünk. Sütőzacskóba tesszük, és 200 fokon 1 - 1 és 1/4 órát sütjük.
A maradék tölteléket tetszés szerinti formában, tepsiben, a 2 ek kacsazsírral meglocsolva a csirke mellett megsütjük.
A sült csirkét párolt rizzsel tálaltam. A rizst víz helyett a félretett fűszeres-gombás lében pároltam meg. Szükség szerint még egy kis forró vízzel, vagy húslevessel kipótolhatjuk.

1 comment:

Dolce Vita said...

Szia!

Küldtem egy kérdést!
http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/04/hsvti-men-krds.html