Saturday, April 28, 2007

Királyvargányás, póréhagymás magos bucik - VKF4


Nehéz feladat elé állított Mamma villásreggeli kiírásával. Előző életemben – még a gyerekek előtt – előfordult, hogy mindenféle finomságot tálcára pakoltunk, és kellemes nyári délelőttökön a teraszon reggeliztünk kényelmesen. Az utóbbi években azonban többnyire csak gyors, egyszerű reggelik vannak terítéken. A feladat mindenesetre inspiráló, és remélem, ebben a fordulóban is hasznos ötleteket spájzolhatok be (amiket még nyugdíjas éveim előtt ki is próbálok).
Egy villásreggeli számomra elképzelhetetlen tojás nélkül, így ezen a vonalon indultam el. Sajnos, bárhogy is reménykedtem, első jelöltem,
Carluccio Fokhagymás májusi pereszkéje tojásrántottával (Gombák könyve)legfeljebb valamelyik következő évi tavaszi VKF-en szerepelhet. Bár a májusi pereszkének, úgyis, mint szentgyörgygomba (Calocybe gambosa) már április 24-én nagy tömegekben fel kellett volna bukkannia, és a pályaműhöz szükséges mennyiségnek a kosaramba kerülnie, ez az egy hónapja tartó aszály miatt elmaradt. A tojáskoncepciót azért nem vetettem el, de vésztartalék fagyasztott gombáimhoz folyamodtam.
Egy adag
királyvargányát (Boletus regius) vettem elő, de másféle gomba is bátran használható. (A receptbeli mennyiség friss gombára szól.)

Hozzávalók (2 főre):

1+1+1 tk vaj
15 dkg gomba (királyvargánya)
egy 10 cm-es darab póréhagyma (fehér része)
1 löttyintés tokaji aszú
5 dkg sajt (gouda)
6 tojás
só, bors

a tálaláshoz:

2 db magos buci
1 paradicsom
1 paprika
só, (frissen őrölt) bors
vargányás olívaolaj

A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztunk 1 tk vajat, rádobjuk a gombát, megsózzuk, fedő alatt, néha kevergetve megpároljuk, majd a fedőt levéve nagy lángon addig keverjük, amíg az összes levét el nem fővi. Félretesszük. A póréhagymát vékony karikákra vágjuk. 1 tk vajat felforrósítunk (lehet az ugyanabban a serpenyőben is), hozzáadjuk a póréhagymát, nagy lángon folytonosan kevergetve kissé megpirítjuk. Adunk hozzá egy löttyintésnyi tokaji aszút, teljesen elpárologtatjuk. Félretesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tojásokat megmossuk, feltörjük, villával felverjük, sózzuk, borsozzuk. A harmadik teáskanál vajat is felolvasztjuk a serpenyőben, a tojást beleöntjük, és időnként megkeverve lágy rántottát készítünk.
Egy kisméretű tűzálló tálat vajjal kikenünk, beleöntjük a rántottát, elsimítjuk. Rászórjuk a sült póréhagymát, rátesszük a gombát, egyenletesen elosztjuk rajta. A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a tetejére szórjuk.
Az előmelegített sütőben a sajtot a tojásra olvasztjuk (max. 10 perc, nehogy a rántotta kiszáradjon). Amikor már majdnem kész, a bucikat is egy percre a sütőbe tesszük, hogy kicsit megmelegedjenek.

A tálaláshoz a bucikat félbevágjuk, tányérra tesszük, és egy-egy adag rántottát halmozunk a tetejükre. A paradicsomot cikkekre, a paprikát csíkokra vágjuk, és elrendezzük a buci mellett. A paradicsomot sózzuk, borsozzuk, vargányás olívaolajjal meghintjük. A paprikát csak megsózzuk.

A villásreggeli végzetes következménye: férjem kijelentette, hogy ezen túl minden reggel ilyet kér. Vagy valami hasonlót. Segítség!

No comments: