Hozzávalók:
1 gyöngytyúk (kb. 1,3 kg)
3 sárgarépa
3 fehérrépa
1/2 zeller
1 vöröshagyma
4 babérlevel
1 csokor petrezselyem
4-5 szál kakukkfű
só
egész bors
1 dl tokaji aszú
1,5 dl tejszín
20 dkg ízletes kucsmagomba
3-4 levél medvehagyma (vagy 2 ek snidling)
A megtisztított gyöngytyúkot egy lábasban feltesszük főni, annyi vízben, amennyi majdnem ellepi. A sárgarépát, fehérrépát és a zellert darabokra vágjuk, a hagymát négybe vágjuk, és azt is a lábosba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket, sót, néhány szem egész borsot, és kis lángon 1 órát főzzük. A gombát megtisztítjuk, és a leveshez adjuk, további fél órát főzzük. Szűrőkanállal kivesszük belőle a megfőtt gombát, félretesszük, melegen tartjuk. A levest leszűrjük, és a levet visszatesszük a tűzre. A bort beleöntjük, még egyszer felforraljuk, majd a tejszínt és a csíkokra vágott medvehagymát is hozzáadjuk, elkeverjük, de már nem forraljuk. A tányérokba néhány darab kucsmagombát teszünk, rámerjük a levest, és jó forrón fogyasztjuk.
1 vöröshagyma
4 babérlevel
1 csokor petrezselyem
4-5 szál kakukkfű
só
egész bors
1 dl tokaji aszú
1,5 dl tejszín
20 dkg ízletes kucsmagomba
3-4 levél medvehagyma (vagy 2 ek snidling)
A megtisztított gyöngytyúkot egy lábasban feltesszük főni, annyi vízben, amennyi majdnem ellepi. A sárgarépát, fehérrépát és a zellert darabokra vágjuk, a hagymát négybe vágjuk, és azt is a lábosba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket, sót, néhány szem egész borsot, és kis lángon 1 órát főzzük. A gombát megtisztítjuk, és a leveshez adjuk, további fél órát főzzük. Szűrőkanállal kivesszük belőle a megfőtt gombát, félretesszük, melegen tartjuk. A levest leszűrjük, és a levet visszatesszük a tűzre. A bort beleöntjük, még egyszer felforraljuk, majd a tejszínt és a csíkokra vágott medvehagymát is hozzáadjuk, elkeverjük, de már nem forraljuk. A tányérokba néhány darab kucsmagombát teszünk, rámerjük a levest, és jó forrón fogyasztjuk.
(Az alapötletet A. Carluccio Gombák könyvének Vadhús-leves kucsmagombával receptje adta)
No comments:
Post a Comment