Thursday, April 05, 2007

Vargányás kacsahússal töltött cseh kucsmagombák


Ez már lehet, hogy az utolsó recept lesz az idei friss cseh kucsmagombások közül, mert kezd lecsengeni a szezon. Egy jó kis eső sem ártana már.
Ehhez a recepthez csak a gombák kalapjára lesz szükség, a tönkjét tegyük félre, készíthetünk belőle levest vagy mártást. A töltelékhez kacsacombot használtam, a szükséges mennyiségű húst levágtam a csontról, és a csontot a maradék húst rajtahagyva használtam fel a mártáskészítéshez. A töltelék kicsit keményebb lett, mint amire számítottam, ezen még dolgoznom kell.

Hozzávalók (2 főre):

35 dkg cseh kucsmagomba (csak a kalapja)
15 dkg kacsa színhús
8 g szárított vargánya

bors
fél tojás
½ tk morzsolt kakukkfű
1 gerezd fokhagyma

a mártáshoz:

egy húsos kacsacombcsont
2 dl vargánya áztatólé
1 dl száraz fehérbor
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma

1 tk étkezési keményítő
1 dl tejszín
5-6 levél medvehagyma, vékony csíkokra vágva

A vargányát fél órára meleg vízbe áztatjuk, leszűrjük, az áztatólevet félretesszük, majd a gombát alaposan lecsepegtetjük, és apróra vágjuk. A kacsahúst aprítógépben pépesítjük. Egy tálban összekeverjük a húspépet és a vargányát. Egy tojást alaposan felverünk, és a felét a masszáthoz öntjük. Sóval, borssal, kakukkfűvel és egy szétnyomott fokhagymával ízesítjük. A kucsmagomba kalapokat megtisztítjuk, 5 dkg-t félreteszünk a mártáshoz, a többit megtöltjük a húsos masszával. A kalapok párolás közben kicsit összemennek, ne töltsük teljesen tele őket.A megtöltött kalapokat egy párolórácsra tesszük.
Egy nagyméretű lábosba, amibe a párolóbetét belefér, beletesszük a csontot, beleöntjük a vargánya áztatólevét és a fehérbort, a babérlevelet, fokhagymát, a maradék 5 dkg felszeletelt kucsmagombát és megsózzuk. Beletesszük a megtöltött gombákat a párolóbetéttel, és lassú tűzön háromnegyed órát pároljuk. A gombákat kivesszük, és melegen tartjuk. Kevés tejszínben elkeverjük az étkezési keményítőt, a mártáshoz adjuk, majd a maradék tejszínt is hozzákeverjük. Egyszer felforraljuk, és belekeverjük a medvehagymát is. A töltött kucsmagombákat tányérra sorakoztatjuk, és a mártással leöntve, párolt krumplival tálaljuk.

No comments: