Friday, March 30, 2007

Kucsmagombás kosárkák pisztáciával és fenyőmaggal - VKF3


Semmi sem lehet aktuálisabb tavaszi vendégváró falatként valamilyen kucsmagombás ételnél. Néhány hete már tart a kucsmagomba szezon, először a cseh kucsmagombák bújtak elő, és már jönnek a hegyes, majd az ízletes kucsmagombák is. Változatosan elkészíthető gombaféle, mártásnak, levesnek, tölteléknek, töltenivalónak egyaránt megfelel. Legújabb gombás szakácskönyvem receptje alapján készült ez a vendégváró, a tavasz első cseh kucsmagombáiból.

Hozzávalók (24 db):

a töltelékhez:

15 dkg kucsmagomba (tönkje nélkül)
1 ek vaj
1 kis fej vöröshagyma
2 kis gerezd fokhagyma
4 ek száraz fehérbor
5+1 ek tejszín
1csapott tk étkezési keményítő
3 dkg pecorino romano sajt, reszelve
2 ek fenyőmag, kissé megpirítva
2 ek pisztácia (nem sózott), apróra vágva
2 tk apróra vágott snidling
só, frissen őrölt bors

a kosárhoz:

3 db réteslap
2 ek vaj

A töltelékhez apróra vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Megolvasztjuk a vajat, megpároljuk rajta a hagymát. A kucsmagombát alaposan megtisztítjuk, apróra vágjuk, a hagymához adjuk. Kis lángon pároljuk, amíg a leve nagyját el nem fővi. Hozzáadjuk a bort, nagyobb lángra tesszük, és elpárologtatjuk. Belekeverjük az 5 ek tejszínt és a sajtot, közepes lángon 5-6 percig kevergetve főzzük, hogy besűrűsödjék. A keményítőt elkeverjük egy evőkanál tejszínnel, és azt is a gombához adjuk. Még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve szükség szerint sózzuk (ha a sajt nagyon sós, lehet, hogy egyáltalán nem kell hozzá só), borsozzuk, és hozzáadjuk a snidlinget, és a pisztácia és a fenyőmag felét. Hűlni hagyjuk. Langyosan töltjük meg vele a kosárkákat. A maradék pisztáciát és fenyőmagot a töltelék tetejére szórjuk.

A kosárkákhoz egy réteslapot alaposan megkenünk olvasztott vajjal. Ráhelyezzük a következő réteslapot, azt is megvajazzuk, majd a harmadikat, és azt is. Az egymás tetejére helyezett lapokat 5x5 centis négyzetekre vágjuk. A felső négyzetet 45 fokban elforgatjuk, hogy csillagalakot kapjunk. A minimuffin-sütő formát alaposan kivajazzuk, és óvatosan belenyomkodjuk a réteslapból kivágott “csillag”-formát. 180 fokra előmelegített sütőben 2-3 perc alatt készre sütjük. A kosárkákat hagyjuk teljesen kihűlni , csak akkor vesszük ki a formából.

(J. Malauf Mushrooms c. szakácskönyvének receptje alapján)

No comments: