Friday, March 02, 2007

Töltött zsömlécskék

A VKF II. fordulóra készült a pályamű, elhúztam, elcsúsztam, egyet el is szúrtam, de végül elkészült, és még ehető is. Nem csavaros, egyszerű, jó vendégváró frissen sülő kenyérillattal, és amellett laktató. Sört nem nyitottam mellé, de így utólag, azt hiszem jól esne.
A töltelékhez szárított gombát használtam. Egy marék sötét trombitagombát (Craterellus cornucopioides), és egy marék vegyeset. Sajnos nem írtam fel, hogy milyen gombákat tettünk a szárítmányba, így csak az érdes tinórut vélem felismerni belőle.


Hozzávalók (12 darab):
a tésztához:

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza rétesliszt
40 dkg tönkölybúza rétesliszt
1 zacskó szárított élesztő (7g)
3 tk őrölt koriander

2 ek vaj
3 dl langyos víz

A töltelékhez:

2 dkg vegyes szárított gomba
1 ek vaj
10 dkg sütőtök
3 főtt tojás
10 dkg mozarella sajt
(2 ek tejszín)
petrezselyem ízlés szerint
só, bors

A szárított gombát fél órára meleg vízbe áztatjuk.
A lisztet, szárított élesztőt, őrölt koriandert és a sót alaposan összekeverjük, majd a vajjal és a langyos vízzel összegyúrjuk. 3-4 percig dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen egy órát kelni hagyjuk.
Egy muffin forma mélyedéseit kivajazzuk. A megtelt tésztát lisztezett deszkán körülbelül fél centi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval a muffinforma aljánál kissé nagyobb köröket vágunk ki. A köröket a forma aljába illesztjük, a körök szélét a forma oldalára nyomkodjuk. A mélyedésekbe 1-1 kanál tölteléket teszünk, majd egy újabb tésztakarikával befedjük, és körben óvatosan benyomkodjuk.
A tésztát a muffinformában letakarva újabb negyedórát kelesztjük. A tetejüket vízzel megkenjük, és a 190 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőbe helyezzük, és 10 percig ezen a hőmérsékleten sütjük. 10 perc után a hőmérsékletet 160 fokra levesszük, és így még további negyedórát sütjük. A sütőből kivéve 10 percig a formában pihentetjük, majd a zsömléket rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk. Langyosan fogyasztjuk.

A töltelékhez a beáztatott gombát óvatosan leszűrjük. Az áztató levet félretesszük. A gombát apró darabokra vágjuk. A sütőtököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vajon negyedóra alatt megpároljuk a gombát és a sütőtököt, ha szükséges, kevés áztatólevet is adhatunk hozzá. A tojást és a mozarellát is felkockázzuk, majd összekeverjük a sütőtökös gombával. Sóval, borssal, (sok) petrezselyemmel ízesítjük, ha túl sűrű lenne, kevés tejszínt adunk hozzá.
Kóstolás utáni megjegyzés: azt hiszem, két tojás is elegendő a töltelékbe.

No comments: