Friday, March 16, 2007

Aszalt szilvával töltött kucsmagomba

Egyszerű, és gyorsan elkészíthető előétel a szilvával töltött kucsmagomba, különösen, ha a szezonnyitó gombászás után a türelmetlen gombász nem bírja kivárni, amíg a főétel elkészül. Egy-egy töltött gombácska egy falat, esetleg egy kevés kenyér sem árt mellé. Mint sejthető, itt egyáltalán nem a gombaíz dominál, a kucsmagomba benne inkább csak sejthető, a három egyszerű összetevő együtt mégis harmóniát alkot. (Csak zárójelben teszem hozzá, hogy érdemes kedvenc sörünkből is kortyolgatni hozzá egy keveset)


Hozzávalók (fejenként):

4 db nagyobb méretű cseh kucsmagomba
2 db aszalt szilva
1 v. 2 szelet bacon

A gombát alaposan megtisztítjuk, a tönkjére nem lesz szükségünk. A szilvákat félbevágjuk. A szalonnát hosszában kettévágjuk, majd ezt a csíkot is elfelezzük (Extra méretű kucsmagomba esetén hosszabb, vagy szélesebb csíkokra lehet szükségünk).
A kucsmagombába egy-egy fél aszalt szilvát dugunk, és egy csík baconnal körbetekerjük. A tekercseket tűzálló tálra/tepsire sorakoztatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (kb. 15-20 perc).

5 comments:

István Bagi said...

durva :)
kipróbálom :)

Dolce Vita said...

Fincsinek tűnik. Ennek a kucsmagombának van mérgező hasonmása? Tavasszal tele van a kertünk vele, de enni nem merünk belőle.
A vargánya szezon mikor indul???? Tudsz jó beszerzési helyet????

Zsuzsa said...

Hol van az kert? :) Máris rohanok! Nahát, hogy egyesek héthatárt bejárnak, hogy meglegyen a betevő gombájuk, másoknál, akik nem is eszik, a kertben terem...:)
Nehéz összetéveszteni, de nem lehetetlen, a mérgező papsapkagombákkal, ezért nem árt óvatosanak lenni. Pl a vörösbarna papsapkagombával: http://www.terraalapitvany.hu/gomba/html/gyromitra_fastigiata.html

vagy a redős papsapkagombával: http://mek.oszk.hu/adatbazis/lexikon/phplex/lexikon/d/gombak/108.HTM

Kertben az a valószínűbb, hogy az ízletes, vagy a hegyes kucsmagomba nő, és nem ez a korai cseh kg. Ha gondolod, fényképezd le majd ha nő, és küldd el, megnézem. kardemummakukactorzsasztal.hu

A vargánya általában júniustól-októberig terem, mi legkorábban május második felében találtunk eddig. A piacokon leginkább augusztustól októberig található meg, persze erősen időjárásfüggő. Szezonjában minden piacon árulják. Kb. két éve láttam a Metroban is fagyasztottan (az azt hiszem olasz volt), lehet, hogy még mindig árulják. Jó minőségű szárítottat is érdemes venni, a lényeg, hogy olyan zacskóban legyen, ami átlátszó, hogy meg tudd nézni. Ha szép egészségesek a szeletek, és nem csupa kukacrágott, totál töredezett, akkor jó. Vigyázni kell, mert sajnos az ételmolyok is nagyon szeretik.

Shroomer said...

Nagggyon jól hangzik! Listavezető helyre kerül az elkészítendők között, remélem lelek anyagot. Valószínűleg ízletesből sem lesz rossz :)

Anonymous said...

Végre megtaláltuk életünk első cseh kg adagját NM segítségével. Az első recept ez lesz, amit kipróbálunk!