Nem csak vargányák fordulnak elő szép számmal az erdőben mostanában, hanem a finom galambgombák is. Kedvenceim közülük a dióízű, az ízletes és a varashátú galambgomba. A galambgombáknak az is nagy előnyük, hogy igazán mérgező nem fordul elő közöttük, így bátrabban szedhetjük. Nyersen megkóstoljuk, ha csíp, nem jó, nem kell megenni és kész. Ez az egyszerűség persze csak álca náluk, hiszen rengeteg féle létezik belőlük, és ember legyen a talpán, aki ismeri és azonosítani tudja mindegyiket, de akár csak a töredéküket is.
A galambgomba remek étkezési gomba, mégha kissé háttérbe is szorul a vargánya vagy rókagomba mögött. Állaga frissen kemény, roppanós, ami ugyan szállításkor nem jön a legjobban, a tányéron azonban, ha azt szeretnénk, valami harapni való is legyen az ételben, nagyon is. Ez a kellemes tulajdonsága kirántva is remekül érvényesül, de vegyes gombás ételekben is remek.
Hozzávalók (1 személyre):
2-3 galambgomba
1 ek vaj
1/2 csésze főtt rizs
fél zöldpaprika
2 édes paradicsom
só
bors
fél csokor petrezselyem
A gombát megtisztítjuk, darabokra vágjuk, és a vajon 8-10 perc alatt időnként megkeverve megpároljuk.
Közben a paprikát és a paradicsomot kockára vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk.
A gombához adjuk a főtt rizst, elkeverjük és jól átforrósítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
A tűzről levével belekeverjük a paradicsomot és a paprikát, tálaláskor megszórjuk a petrezselyemmel.
1 comment:
Ahhhh....gomba... ahhh...
:-)
Post a Comment