Tuesday, July 14, 2009

Gombás töltött cukkínivirág


A cukkínivirág Olaszországban népszerű előétel, bundába forgatva olajban kisütve (alapváltozata töltetlen), vagy bunda nélkül, megtöltve, tepsiben megsütve fogyasztják. Cukkíni-, vagy más tökvirág nálunk is akad bőven, de a cukkínitúltermelési-válság megoldására kiváló virágsütés még nem terjedt el eléggé. Első töltött cukkínivirágjaim sikerén felbuzdulva készítettem egy gombás változatot is. Galambgombát választottam hozzá, ami jól megtartja állagát, így nem tűnik el a könnyű, krémes töltelékben.

Hozzávalók (10db)


10 cukkínivirág
2 kisebb galambgomba
1 kis cukkíni harmada
1 tk vaj
1 ág oregánó
3 ek rikotta
kevés grana padano
extraszűz olívaolaj

A galambgombát és a cukkínit fél centis kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és 8 perc alatt megpároljuk rajta a gombát és a cukkínit, sózzuk, hűlni hagyjuk. Összekeverjük a rikottával, az oregánóról lecsípkedjük a leveleket, és azt is hozzáadjuk.
A virágokat óvatosan szétnyitjuk, a porzót vagy bibét eltávolítjuk, és egy kiskanál segítségével megtöltjük a rikottás töltelékkel, majd a szirmokat visszahajtogatjuk.
Olívaolajjal kikenünk egy tűzálló tálat, belefektetjük a virágokat, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd vékony rétegben grana padanót reszelünk rá. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig sütjük, amíg éppen hogy csak egy-egy pöttyben pirulni kezd.

4 comments:

Unknown said...

Hol vettél cukkinivirágot? vagy kertből volt?

Zsuzsa said...

Kertből. Piacon még nem láttam. A culinarisban volt múlt hétvégén(Balassi B.u.

nagypapi said...

Lerakva sem lehet rossz, pastellába mártva-kisütve nem próbálod ki?

Zsuzsa said...

Cukkínivirágot kapok még ma, gombám már nincs. :)
A gombamenteset (a mézesmadzagon) úgy csináltam, nagyon jó is, majd még ha lesz megint gomba-cukkínivirág egybeesés, biztos kísérletezem tovább.