Tuesday, June 24, 2008

Grillezett vargánya


Legértékesebb és legkedveltebb gombáink egyike a vargánya. A piacon próbáljunk minél fiatalabb, tömör példányokat választani belőle. Bár a nagy darabok igen impozánsak, csak akkor vegyük meg, ha még kicsit sem puha és "szivacsa" is világos színű. A vargányát ne mossuk, pláne ne áztassuk! Nekem gombapucolásra kiválóan beváltak az enyhén benedvesített mikroszálas törlőkendők. Egy pillanat alatt megszabadítja a gombát a mindenféle rátapadt kosztól, földtől, és nem teszi tönkre értékes vargányánkat a víz (persze nem minden gombánál használható, kucsmagombáknál pl. nem működik).

A vargánya egyik legjobb tulajdonsága, hogy önmagában is kiválóan megállja helyét. Persze remek kísérője mártásokban húsoknak, kiválóan szerepel a vargányás rizottóban, vagy tésztaszószokban, levesekben.

Idő és ötlet híján is remekül felhasználható, ugyanis bármilyen egyszerű ételt feldob és ünnepivé varázsol, ha csak egyszerűen meggrillezzük, és a zöldség vagy hús mellé tálaljuk. A legfinomabb természetesen faszenes grillen vagy szabadtűzön, de grillserpenyőben vagy elektromos kontaktgrillen is jól elkészíthető. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, könnyen megkeseredik. 4-5 mm-es szeletekre célszerű vágni, kevés olívaolajjal megkenni, és mindkét oldalát 1-2 percig sütni.

6 comments:

Unknown said...

Azannyát, hol a fenében terem ennyi vargánya?

Anonymous said...

Látom, telepatikusan rájöttél, mi lett a vargányámmal.

Zsuzsa said...

liscsim, tuti jó helyen. Egyszer majd elviszlek. :)

Eszter, túl sokat gondolsz rá, bekerült a kollektív tudattalanba. Tessék lazábban venni a dolgokat! :))

Anonymous said...

Mikroszálas törlőkendőm már van.
Mikor liscsimet viszed, lehetek hátizsákvivő?

Zsuzsa said...

Inkább a kosárcipelésben lenne szükség segéderőre. :)
Összebeszélhetünk majd egy gombászásra, bár a sikert nem garantálom.

Anonymous said...

Hát, ha a sok gombától nehéz, szívesen.
Mostanában nem hogy gombát, erdőt sem látok. Sok a fa előttem.