Monday, June 02, 2008

Laskagombás kuszkuszsaláta


Nyári laskából készült ez az étel, de természetesen termesztettből is nyugodtan elkészíthető. Akinek volt ideje, és jókor volt jó helyen, az 1-2 héttel ezelőtti bőségesen csapadéknak köszönhetően rengeteg gombát szedhetett az elmúlt napokban. Egyeseknél még a vargánya is hegyekben áll, nos, ezek nem mi vagyunk, egy rövid gombászás fért bele a hétvégébe, a zsákmány piruló galóca (a piruló galócás - cukkínis pizza kedvéért tegnap még a sütőt is képes voltam begyújtani a hőség ellenére), nyári laskagomba és kevés vargánya volt.
Jó kis nyári étel, gyorsan elkészül, langyosan - hidegen fogyasztható, könnyű. Ha több főre készítjük nagyobb adag gombával, cukkínival, inkább süssük részletekben. Ha túl sokat teszünk a serpenyőbe, párolódni és nem pirulni fog.
Egy ekkora adag nekem könnyű ebédnek bőven elegendő, nagyobb étkűek készítsenek kicsit többet.

Hozzávalók (személyenként):

fél bögre kuszkusz
2 marék nyári laskagomba
2 gerezd fokhagyma
egy zsenge cukkíni 5 cm-es darabja
olívaolaj
1 paradicsom, kockára vágva
1-2 ek apróra vágott koriander

A kuszkuszt készítsük el a gyártó utasítása szerint, majd villával lazítsuk fel, és tegyük félre kihűlni.
Vágjuk darabokra a laskát, apróra a fokhagymát. A cukkínit vágjuk gyufaszálnyi darabokra.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevés olívaolajat, és pirítsuk meg rajta folyamatosan kevergetve 3-4 perc alatt a gombát. Az utolsó 5-10 másodpercre dobjuk hozzá a fokhagymát is, keverjük meg néhányszor, de vigyázzunk, ne égjen meg. Tegyük ki egy tányérra a gombát, tegyünk még egy kevés olajat a serpenyőbe, és néhány perc alatt, kevergetve pirítsuk meg a cukkínit is.
Hagyjuk kicsit hűlni a gombát és a cukkínit, majd keverjük össze a kuszkusszal, paradicsommal, korianderrel és egy kevés sóval. Aki szereti, egy kevés olívaolajat még tehet hozzá.

3 comments:

nagypapi said...

Ne ríjj, a kuszkuszhoz "tájidegen" a vargánya, laskával a legjobb...:))

Zsuzsa said...

huhh, köszi, nagy kő esett le a szívemről, Algírban is mindig laskával adták, ugye??! :))

nagypapi said...

OFF
Hogy adták, az túlzás, ha főztem, akkor igen. A kuszkusz sok zöldség és báránycomb felett főtt. Konzerv gombánk volt (Ma Ling), abból remek húsos-gombás-paradicsomos spagettit lehetett készíteni. Ha megjött a hajó Rotterdamból, akkor eidami is került rá. Nem volt egy haute cuisine...:))