A tavalyi augusztus szerencsére tekintélyes vargányatermést hozott. Ilyenkor nemcsak mélyhűteni szoktunk, hanem szárítunk is. A szárított gomba kevesebb helyet foglal, könnyebb tárolni, másrészt ha csak kevésre van szükség egyszerre, pár darabot is ki lehet venni belőle. Szárított vargányát mostmár szinte minden nagyobb élelmiszerüzletben lehet kapni, de ebből is legjobb a házi készítésű. Vigyázni kell, mert szeretik az ételmolyok, én jól záródó befőttes üvegben szoktam tartani.
Hozzávalók:
50 gr szárított vargánya
2 ek olaj
1 csomó petrezselyem, apróra vágva
1,5 l erőleves (jobb híján kockából)
1 ek liszt
bors
szerecsendió
3 cent konyak
tejszín
A szárított vargányát egy órára forró vízbe áztatjuk, majd óvatosan leszűrjük, az áztatólevet félre tesszük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a petrezselymet és a gombát, rövid ideig kavargatjuk, majd az áztatólevet is hozzáadjuk. Kis lángon pároljuk, amíg a levét el nem fővi. A liszttel megszórjuk, elkeverjük, majd felöntjük az erőlevessel. Borssal, kevés szerecsendióval ízesítjük, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a konyakot, még egyszer felforraljuk. Tálaláskor ki-ki ízlése szerint tehet hozzá tejszínt.
(Albert-Jászai-Rauch: Vadon termő gombák receptkönyve alapján)
Wednesday, January 03, 2007
Konyakos vargányakrémleves
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment