Sunday, January 28, 2007

Csirkemell kucsmagombamártással


Egyetlen adag szárított cseh kucsmagombát (Ptychoverpa bohemica) tettünk el tavasszal, még az is rajta volt az üvegen, hogy április 15-én. Úgy döntöttem, nem érdemes vele megvárni a következő szezont, itt az ideje felhasználni. Optimista vagyok, bizakodom, hogy a furcsa tél ellenére csak helyreáll a rend, és 2-3 hónap múlva már újra száríthatunk. Így hát feléltük az aranytartalékot, legközelebbi kucsmagombás ételem már friss alapanyagból fog készülni.

Hozzávalók (4 főre):

40 gr szárított kucsmagomba
50 dkg filézett csirkemell
5 ek olíva olaj
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 nagy sárgarépa
2 dl száraz fehérbor
3 dl húsleves
2 dl tejszín

bors
szerecsendió

A kucsmagombát fél órára meleg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát a nagyobb fokú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát átnyomjuk. 3 ek olívaolajat felforrósítjuk, és a hagymát, fokhagymát, sárgarépát közepes lángon 5 percig kevergetve sütjük rajta. Hozzáadjuk a kucsmagombát, és további 2-3 percig kevergetve sütjük. Felöntjük a borral és a húslevessel, és nagy lángon forraljuk, amíg majdnem az összes levét elfővi. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk rá. Néhány percig még forraljuk, hogy kicsit besűrűsödjék.
Közben a csirkemelleket félbevágjuk, kicsit kiklopfoljuk. A grillsütőt előmelegítjük. A csirkemell darabokat olívaolajjal megkenjük, és a grillsütőben néhány perc alatt megsütjük. A kucsmagombamártással, tésztával tálaljuk.

No comments: