Egyenesen az erdőből érkezett asztalunkra december első napján a téli szarvasgomba (Tuber brumale). Szép fekete, rücskös, üveggolyónyi példányok, megtalálásuk és elfogyasztásuk között csak néhány óra telt el.
A szarvasgombát fűszerként fogyasztjuk, legjobb, ha nem túlzottan karakteres ételeket ízesítünk vele, így élvezhetjük leginkább különleges illatát, aromáját. Olaszországban előszeretettel fogyasztják egyszerűen csak valamilyen tésztával. Mi is emelett döntöttünk, s ha már lúd, legyen kövér, a kiváló friss szarvasgombához csakis frissen gyúrt, házi tészta dukál.
A szarvasgombát a kalapos gombákkal ellentétben felhasználás előtt alaposan mossuk meg!
Hozzávalók (előételként 4, főételként 2 fő részére):
30 dkg liszt
3 tojás
1 ek olívaolaj
só
1 kisebb téli szarvasgomba
5-10 dkg vaj
A lisztből a 3 tojással, olívaolajjal és sóval kemény tésztát gyúrunk. Az igazán szorgos háziasszonyok aztán sodrófával gyúródeszkán kinyújtják és felszeletelik, én néhányszor átküldtem a tésztagépen, az utolsó a 6. fokozat volt. A kinyújtott tésztát kb. 1,5 cm széles és 20 cm hosszú darabokra vágtam. A tésztát forrásban lévő vízbe dobjuk, és az újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük.
A tésztát leszűrjük, és a feldarabolt vajjal azonnal összeforgatjuk. Minél több vajat használunk, annál jobb, de aki fogyókúrázik, az 5 dkg-mal is beérheti. Végül ráreszeljük a szarvasgombát.
Hasznos tanácsok szarvasgomba vásárláshoz:
Kisebb és nagyobb szarvasgombás svindlik a Közös gombán!
Könyvajánló:
A szarvasgomba név eredetéről, történetéről, fajtáiról, felkutatásáról és termesztéséről, felhasználásáról és még sok más érdekességről olvashatunk a nemrégiben megjelent igényes kivitelű és beltartalmú, ajándéknak is igen alkalmas
9 comments:
Nofene!
nem is tudtam, hogy szravsgombásztok is!
Mert nem is!
Házhoz jött, azon melegében (vagy hidegében?).
A szarvasgombászatot nyugdíjas napjainkra tartogatjuk.
Én is ilyet szeretnék! Hetek óta szarvasgombás tagliatellét ennék, illetve olasjat szeretnék csinálni. A férjem hozott a nagycsarnokból gombát, de kidobtuk, se íze se illata. : (((((((((((((( Nem lehet ilyen dolgokat férfiakra bízni. Szarvasgombás olajat hogyan készítenél?
vagy inkább vegyek?
Lehet, hogy kínai szarvasgombát sikerült vennie! Itt egy jó írás a szarvasgombavásárlásról, hogy mikre kell vigyázni, fentre is beteszem: http://href.hu/x/431l
Még nem csináltam szarvasgombaolajat, elvileg csupán a szimpla áztatástól át kéne,hogy vegye az ízét. Nálunk hihetelen illat árad a hűtőből, pedig zárt üvegben van benne. Tavaly ilyenkor beszélgettem a Vom Fass kedves eladónőjével, ők is csak szarvasgombás ÉS szgaromás olajat árultak. Nagy tételben valszeg nem éri meg ilyen olajat csinálni. Lehet, hogy egy kis adagot kipróbálok, és majd beszámolok a tapasztalatokról!
Nahát, én készítettem még tavaly nyáron friss nyári szg-ból és szűz olivaolajból (Bertolli classico), jelentem kiváló, a negyede még megvan. Szobahőmérsékleten tárolom, kutya baja. Az íze perfekt. A vékonyan meghámozott gombát akkorára szeleteltem, hogy a darabokat át tudjam szuszakolni az üveg csepegtető nyílásán.
Egyet én is feláldozok olaj célra. Mennyi ideig áztattad, hogy az olaj már kellően szg-ás legyen? A szarvasgombaolajjal készült majonéz pl. isteni, úgy rémlik, valamelyik posztban már emlegettem.
Nyáron kaptam franszia szarvasgombás olivaolajat, isteni volt. És köszönöm a kinevezést, eszerint én vagyok az igazán szorgos háziasszony.
Valahol két hetet olvastam, és utána eltávolítani az üvegből, de én nem szűrtem le, azóta is benne tartom.
Eszter, már érdemes volt elolvasnod a posztot! ;)
Post a Comment