Monday, December 03, 2007

Szarvasgombás lágytojás


Legelőször is keressünk egy jól záródó befőttes üveget. Ez fontos, mert különben az egész hűtőt, majd lassacskán a konyhát is, erőteljes szarvasgomba illat fogja belengeni. A szarvasgombát nyers tojásokkal az üvegbe zárjuk, és a hűtőbe tesszük.
Két nap múlva - mondjuk egy álmos, kedvetlen hétfő reggel - a tojásokat az üvegből kivesszük, és kedvünk szerint két-, három-, vagy ötperces lágytojást készítünk belőle. Az egyik szarvasgombából esetleg reszelhetünk egy keveset a lágy tojássárgájába, ha nagyon gombásan szeretnénk, de igazából nem szükséges, mert a tojás a kétnapos állás alatt kiválóan átveszi a szarvasgomba aromáját. Pirítós kenyérrel fogyaszthatjuk. Jól indul a nap.

12 comments:

Anonymous said...

Tojás van, befőttes üveg van, már csak szarvasgomba kell. De lesz! Udv, Tintaleves

hypogea said...

na és milyen volt ízlett?

Zsuzsa said...

Tintaleves, ez kezdetnek már nem rossz! :))

Hypogea, nekem nagyon, de B-nak túl (!) szarvasgombás! :))) Érik még egy adag a hűtőben azért egy újabb kísérletre! :)

nagypapi said...

Talán túl közeli még a Kalla emlék,
disznóvágás után jó ideig én sem kívánom a sülthurkát...:))

nagypapi said...

Bonard részét elküldhetnéd nekünk, nehogy kárbe vesszen...
(tegnap vittem a piknikre egy üveg ltp-t, de előtte otthon aljas módon átforgattam kevés szg. olajjal. Kérdezgették is, hogy mit éreznek még, de csak somolyogtam)

hypogea said...

ja szerintem sok az a 2 nap, 24 ora boven eleg

Zsuzsa said...

Np, azért nagy szenvedések közepette legyűrte! :)
Láttam a savanyád képét, jó trükk a szarvasgombás olaj rá! Van itthon narancsos meg citromos olajom is, már az is megfordult a fejemben, hogy abból locsolok néha rá, de lehet, hogy az már túlzás lenne.

Hypogea, olyat is olvastam, hogy 3 napig érlelik, az akkor már tényleg brutál lehet. De a 24 óráshoz még időben vagyok, hogy megkóstoltassam, jobban ízlik-e. Teszünk egy próbát!

Rossamela said...

Az első szarvasgombás próbálkozásomnál a Te két utolsó receptedet összevonva használtam: a tojást összezártam a szarvagombával és abból gyúrtam a tésztát, amire aztán reszeltem a szarvasgombát.
Egyéként ismerek olyan embert, aki nem szereti, túl erősnek tartja az aromáját. Az biztos, hogy nem lehet mindig enni, szerintem is megterheli az érzékeket, nem kivánok belőle még-még-még.

ősi homár gyönytyyúk said...

jaja ez nagggyonjóóó, hamár ez mostígy , akkor egyik levesbetét lesz ez fürjtojásból a karácsonyi fácán/gyöngytyúklevesbe
köszi

Zsuzsa said...

Rossamela, ez már maga a dekadencia! :)
A szarvasgombával én még nem teltem el, az biztos, de megértem, ha valaki nem szereti. Kissé fura tényleg.


gyönytyyúk, a fürjtojásnak szerintem 24 óra, vagy kevesebb is elég lesz.

nagypapi said...

Ha javasolhatom, tojáskocsonyát készíts betétként, ne "kommersz" főtt fürjtojást, a szg. aromái úgy jobban megmaradnak!

Ízbolygó said...

Ez tök jó ötlet! Köszi!
Karácsonyra pont fácánleves lesz, úgyhogy csinálok ilyen metéltet!:-)