Monday, December 24, 2007

Libamájjal töltött kucsmagomba


Talán kissé túlzás, hogy közvetlenül a téli napforduló után már ilyen tavaszias étellel állok elő, de mit tegyek, ha a hozzávalók szerencsés együttállása most valósult csak meg. Kinéztem én már ezt a receptet korábban is Antonio Carluccio gombás szakácskönyvében, de akkor hiányzott hozzá a libamáj. Hát jövő tavasszal nem fog hiányozni, az biztos, mert ezt bizony ismételni kell. Érdemes észben tartani a receptet, és a kucsmagomba szezonban elkészíteni, elfogultság nélkül mondhatom, az utóbbi idők legjobb gombareceptje.
Carluccio libamájpástétomot használ hozzá, mellyel szintén remek lehet, de a libazsírban hagyományos módon lesütött libamáj egyszerűsége nekem valahogy jobban kedvemre volt. Az ő receptjéhez képest kissé növeltem a mártás mennyiségét, hogy - illik vagy nem -, több tunkolnivalóhoz jussunk. Természetesen csakis friss fehérkenyérrel.

Hozzávalók (4 főre előételként):

20 db nagyobb méretű cseh kucsmagomba (csak a kalapja)
2 tk vaj
1 dl húsleves
2 ek konyak
1 dl tejszín
1 ek apróra vágott medvehagyma
bors

a töltelékhez:
1 tojás
1 nagy szelet kissé szikkadt fehérkenyér
1 ek apróra vágott petrezselyem
bors
2 szelet hideg sült libamáj

Ha fagyasztott gombával dolgozunk, előtte ne engedjük fel!

Verjük fel a tojást. Morzsoljuk bele a kenyeret, adjuk hozzá a petrezselymet, borsot, alaposan keverjük össze. Egy sűrű masszát kapunk. Vágjuk fel kis kockákra a libamájat.
A megtisztított kucsmagombát töltsük meg a libamájkockákkal. A nyílást tapasszuk be egy-egy kanál tojásos masszával, alaposan nyomkodjuk bele. (A masszából kb. a fele megmarad, azt felhasználhatjuk másra).
Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben. A gombafejeket "talpukra állítva" helyezzük a forró vajba, pirítsuk meg, majd óvatosan lefektetve őket, időnként körbeforgatva, rázogatva süssük néhány percig őket.
Adjuk hozzá a húslevest, a konyakot, kis lángon főzzük további öt percig, öntsük hozzá a tejszínt is, forraljuk fel, végül keverjük bele a medvehagymát.
(Ha sűrűbb mártást szeretnénk, még a medvehagyma hozzáadása előtt forraljuk be a kívánt mértékben.)

2 comments:

Unknown said...

Kitünő! Én házitejföllel csináltam.

Zsuzsa said...

Úgyis biztos nagyon finom!