Monday, December 03, 2007

Szarvasgombás lágytojás


Legelőször is keressünk egy jól záródó befőttes üveget. Ez fontos, mert különben az egész hűtőt, majd lassacskán a konyhát is, erőteljes szarvasgomba illat fogja belengeni. A szarvasgombát nyers tojásokkal az üvegbe zárjuk, és a hűtőbe tesszük.
Két nap múlva - mondjuk egy álmos, kedvetlen hétfő reggel - a tojásokat az üvegből kivesszük, és kedvünk szerint két-, három-, vagy ötperces lágytojást készítünk belőle. Az egyik szarvasgombából esetleg reszelhetünk egy keveset a lágy tojássárgájába, ha nagyon gombásan szeretnénk, de igazából nem szükséges, mert a tojás a kétnapos állás alatt kiválóan átveszi a szarvasgomba aromáját. Pirítós kenyérrel fogyaszthatjuk. Jól indul a nap.

12 comments:

Anonymous said...

Tojás van, befőttes üveg van, már csak szarvasgomba kell. De lesz! Udv, Tintaleves

István Bagi said...

na és milyen volt ízlett?

Zsuzsa said...

Tintaleves, ez kezdetnek már nem rossz! :))

Hypogea, nekem nagyon, de B-nak túl (!) szarvasgombás! :))) Érik még egy adag a hűtőben azért egy újabb kísérletre! :)

nagypapi said...

Talán túl közeli még a Kalla emlék,
disznóvágás után jó ideig én sem kívánom a sülthurkát...:))

nagypapi said...

Bonard részét elküldhetnéd nekünk, nehogy kárbe vesszen...
(tegnap vittem a piknikre egy üveg ltp-t, de előtte otthon aljas módon átforgattam kevés szg. olajjal. Kérdezgették is, hogy mit éreznek még, de csak somolyogtam)

István Bagi said...

ja szerintem sok az a 2 nap, 24 ora boven eleg

Zsuzsa said...

Np, azért nagy szenvedések közepette legyűrte! :)
Láttam a savanyád képét, jó trükk a szarvasgombás olaj rá! Van itthon narancsos meg citromos olajom is, már az is megfordult a fejemben, hogy abból locsolok néha rá, de lehet, hogy az már túlzás lenne.

Hypogea, olyat is olvastam, hogy 3 napig érlelik, az akkor már tényleg brutál lehet. De a 24 óráshoz még időben vagyok, hogy megkóstoltassam, jobban ízlik-e. Teszünk egy próbát!

Rossamela said...

Az első szarvasgombás próbálkozásomnál a Te két utolsó receptedet összevonva használtam: a tojást összezártam a szarvagombával és abból gyúrtam a tésztát, amire aztán reszeltem a szarvasgombát.
Egyéként ismerek olyan embert, aki nem szereti, túl erősnek tartja az aromáját. Az biztos, hogy nem lehet mindig enni, szerintem is megterheli az érzékeket, nem kivánok belőle még-még-még.

Anonymous said...

jaja ez nagggyonjóóó, hamár ez mostígy , akkor egyik levesbetét lesz ez fürjtojásból a karácsonyi fácán/gyöngytyúklevesbe
köszi

Zsuzsa said...

Rossamela, ez már maga a dekadencia! :)
A szarvasgombával én még nem teltem el, az biztos, de megértem, ha valaki nem szereti. Kissé fura tényleg.


gyönytyyúk, a fürjtojásnak szerintem 24 óra, vagy kevesebb is elég lesz.

nagypapi said...

Ha javasolhatom, tojáskocsonyát készíts betétként, ne "kommersz" főtt fürjtojást, a szg. aromái úgy jobban megmaradnak!

Anonymous said...

Ez tök jó ötlet! Köszi!
Karácsonyra pont fácánleves lesz, úgyhogy csinálok ilyen metéltet!:-)