Friday, November 30, 2007

Gombasaláta


Itt a hideg, a fagyok, lassacskán tényleg vége a gombászatnak. Múlt héten még sikerült valamennyi téli fülőkére (Flammulina velutipes) szert tennem. Bár különösebben nem finom ez a gomba (egyesek szerint halszagú és halízű) és van, aki az állagát sem kedveli (kicsit ragacsos, nyálkás), de azért nagy öröm rátalálni, amikor másféle gombát már nem tartogat számunkra a természet. Ráadásul én szeretem is.
Rönkökön, kidőlt, vagy beteg fákon található farontó gomba. Késő ősszel, télen terem, időnként még hó alól is szedhetjük. Előfordul, hogy termő időszaka szinte egybeér legkorábbi tavaszi gombánkkal, a kucsmagombával. Itt a blogomon is bezárul a kör, újra a téli fülőkéről írok, két teljes gombaszezont blogoltam már végig, a kucsmagombától a téli fülőkéig.

A salátához nem írok arányokat, tetszés szerint variálható. Én a kelleténél kicsit több babot borítottam bele, ahogy a képen is látható, legközelebb kevesebbet teszek bele. A téli fülőke szívós szárát nem használjuk fel, csak a kalapját.

Hozzávalók:

téli fülőke
főtt vörös bab (konzerv is lehet)
narancs
olívaolaj
rozmaringágak

A gombasalátához megtisztítjuk a téli fülőkét és kevés olívaolajon néhány rozmaring levéllel, sóval megpároljuk. Közben meghámozzuk a narancsot, kifilézzük, a levét felfogjuk, a gerezdeket feldaraboljuk.
A párolt gombából eltávolítjuk a rozmaring levélkéket, ráöntjük a narancs levét, belekeverjük a narancsot és a vörös babot. Egy friss rozmaring ágat is beleteszünk, és tálalás előtt vagy fél órát pihenni hagyjuk. Érdemes még egy kevés olívaolajat locsolni rá.
Sült hús mellé tálaltam.

2 comments:

nagypapi said...

Izgalmasan hangzik!
Bonard holnap hozhatna belőle a TIT piknikre!
A narancsot kifilézzük...
A szálkákból-csontokból meg érdemes alaplevet főzni :)
(de azért értem ám...)

Zsuzsa said...

Jajj, hát ember is olvassa a blogot, most kellett neki ötletet adni?! ;) Hát már követeli! Azt mondja, ezt másféle gombából is el lehet készíteni! :)