Friday, November 02, 2007

Céklás gnocchi zsályás gombaszósszal

Tegnap csodálatos kiránduló idő volt, jártunk is egyet a Börzsönyben. Ezúttal gomba nem került a kosarunkba. A hétvége mégsem telhet el gombaétel nélkül, így a készleteinkhez nyúltunk, egy adag fagyasztott vegyes gombakeveréket (céklatinorú, vargánya, galambgomba) vettem elő. Mostantól egyre inkább szaporodni fognak a fagyasztott, szárított gombát felhasználó receptek, persze ki tudja, mit hoz a szeszélyes időjárás. A friss gombák közül azért idén még késői laskára, téli fülőkére mindenképpen számítok.

Hozzávalók (3 főre):
60 dkg krumpli
20 dkg cékla
20 dkg liszt
20 dkg szeletelt, lepárolt, fagyasztott erdei gomba (vagy 30-35 dkg friss)
2 tk vaj
2-2,5 dl tejszín (attól függően, milyen sűrűre szeretnénk a mártást)
frissen őrölt bors
4-5 friss zsályalevél
kevés parmezán

A krumplit és a céklát héjában feltesszük főni (a céklának jóval több idő kell). Amikor megpuhult, meghámozzuk, áttörjük, és a liszttel és kevés sóval összegyúrjuk. Belisztezett deszkán ujjnyi vastag rudakat sodrunk a tésztából, kb. két centis darabokra vágjuk, és egy villa hátával kissé megnyomjuk, hogy a villa fokainak lenyomata meglátszódjék rajta. A nyers gnocchit adagonként forrásban lévő, kissé sós vízbe rakjuk. Akkor van kész, amikor a gnocchi felúszik a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük.

A szószhoz a fagyasztott gombát a vajon gyakran megkeverve hirtelen felolvasztjuk.
(Ha friss gombával dolgozunk, azt megtisztítjuk, felszeleteljük, a vajon addig pároljuk, míg az összes leve el nem párolog.)
A gombát sóval, borssal ízesítjük. 2-3 evőkanálnyit kiveszünk belőle, félretesszük. A maradékba beledobjuk a zsályaleveleket, felengedjük a tejszínnel. Négy-öt percig lassan forraljuk. A zsályaleveleket eltávolítjuk, és a tejszínes gombát pürésítjük. Ha nem tálaljuk rögtön, érdemes a leveleket még tálalásig visszatenni, hogy többet átadjon az ízéből.

Tálaláskor a félretett gombát elosztjuk a gnocchin, a szószt ráöntjük, végül parmezánforgácsokkal díszítjük (a parmezán a képről véletlenül lemaradt).

5 comments:

Fűszeres Eszter said...

Ez valami álom! :-)

Rossamela said...

Ma hoztam a friss céklát és zsályát, galambgomba a fagyasztóban, mégis inkább ezt kéne csinálnom holnap?
Szép!

Zsuzsa said...

Eszter, említettem már, hogy imádom a kommentjeidet? ;)

Zsuzsa said...

Rossamela, szerintem határozottan érdemes kipróbálni! :)

Unknown said...

Számomra is egy álom...főleg a tésztagyúrás. :(