Valaki látogatja a téli fülőkés helyemet. Pár hétig nem tudtam felénézni, és levágott tönkök fogadnak. Sokkoló. Még szerencse, hogy később új lelőhelyre bukkantam. Így lett vacsora is. Idén már írtam a méltatlanul nem kellően értékelt téli fülőkéről (Flammunila velutipes). Talán nagyobb tisztelettel nézünk rá, ha tudjuk, az elegáns és méregdrága enoki vagy enokitaki gomba fülőkénk termesztett változata.
Ezt a szendvicskrémet leginkább azoknak ajánlom, akiket zavar a téli fülőke kissé nyálkás volta, ebben nem fogják észrevenni.
Hozzávalók:
fejenként
1nagy marék téli fülőke
1 tk vaj
só
bors
10 dkg krémsajt
2-3 karika lilahagyma apróra vágva
1 zsemle
A téli fülőkét megtisztítjuk, tönkjét levágjuk, azt nem fogyasztjuk el. A kisebb kalapokat egyben hagyjuk, a nagyobbakat feldaraboljuk. A vajat megolvasztjuk, nagy lángon 5-6 perc alatt megpároljuk a gombát. Az összes levét pároljuk el. Sózzuk, borsozzuk, kissé hűlni hagyjuk.
Összekeverjük a sajttal, lilahagymával. A zsemlét három szeletre vágjuk, megkenjük a gombás krémmel. 5-6 percre forró grill alá tesszük, hogy egy kicsit megpiruljon.
6 comments:
Jaj, Zsuzsa, hogy irigyellek ezért a sok finom gombáért :)))
A vadgombák is gyerekkori szerelmeim, szüleimmel és gombaszakértő nagybátyámmal sokszor gombásztunk Erdélyben.Kár, hogy nem lakok közelebb hozzátok, szívesen tanulnék Tőled...
Gabojsza, azért nem vagyunk a világvégén, egyszer-egyszer meg lehetne oldani! :)
Tudod, nekem is mennem kell majd hozzátok jövőre a savanyú káposzta tanfolyamodra! ;-)
Mintha húsos szalonna darabkákat is látni vélnék...
Szerintem csak túl éhes vagy így este felé! :)
Hát, nem mondanám, bár egy kis hideg hurka tormával, mustárral...
A nagyítható (felső)képen mik azok a négyszögletes fehér-rózsaszín csíkos valamik?
A lilahagyma lesz az. Nyersen kevertem bele, és a rövid grillezés alatt nem veszítette el a színét.
Post a Comment