Ebben a karácsonyi gesztenyés levesben az eddigi szarvagombás receptekkel ellentétben nem a szarvasgomba a főszereplő. Ez egy egészen más műfaj. Az ízkavalkádban csak egy összetevő a gomba, egy kis csavarintás, ráadás csupán.
Hozzávalók (3 főre):
25 dkg mirelit egész gesztenye
1 ek vaj
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
5-6 cm póréhagyma (fehér része), felszeletelve
1/2 db szárzeller, felszeletelve
1 babérlevél
4 dl húsleves (csirke)
1/2 dl tokaji aszú
1 dl száraz fehérbor
só
bors
1 dl tejszín
1 tk snidling
10 g téli szarvasgomba
A vajon megdinszteljük a póréhagymát, hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a gesztenyét, a borokat, és nagy lángon addig forraljuk, amíg a bor fele elpárolog. Felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. Fedő alatt, kis lángon teljesen puhára főzzük a gesztenyét. A babérlevelet eltávolítjuk, a levest botmixerrel pürésítjük.
Amíg a leves fő, a tejszínt egy kis láboskában felmelegítjük, de nem forraljuk. Beleszórjuk az apróra vágott snidlinget, és bele reszeljük a szarvasgombát. Melegen tartva (de nem forrón!) hagyjuk állni, hogy ízei összeérjenek.
Tálaláskor a levest tányérokba merjük, 1-2 evőkanálnyi szarvasgombás tejszínt csorgatunk bele.
Inspiráció: Epicurious, 2007. november
5 comments:
BOLDOG ÚJ ÉVET!
Vajon nagy gond, ha a tokaji helyett vin santo, a bor helyett meg száraz pezsgő kerül bele? (Ezek a maradékok.)
Boldog új évet! Szerintem nyugodtan mehetnek,nem hiszem, hogy rossz lenne. :)
(az eredeti receptben sherry van)
Édes sherry?
Fino. Ha jól tudom, az kevésbé édes. Az enyémben a 6 puttonyos aszú elég édes volt. A vin santo talán nem annyira az. Nyugodtan növeld a bor arányát a vin santoval szemben, ha nem szereted olyan édesen. Az eredeti receptben méz is van, az szerintem már túlzás lett volna.
Megfőztem, esélyes, hogy ez lesz a következő karácsonyi leves.
(Akkor talán majd már én is érzem az ízét.)
A férjem szerint finom volt.
Post a Comment