Monday, April 28, 2008

Penne kucsmagombával, spárgával - a tavasz esszenciája


A kucsmagombák közül a legmegbecsültebb az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta). Étkezési értékét emeli, hogy az első ehető gombák egyike. Íze kellemes,bár nem túl jellegzetes, sokféle ételben használható. Kiváló rizottókban, gombamártásokban húsok mellé, tésztaszószokban. Mivel belseje együregű, töltött gombának is igen alkalmas. A variációk száma végtelen, hús, zöldség, libamáj - ízlésünk szerint bármi kerülhet bele. Tönkjét vágjuk le, a keletkező méretes lyukon keresztül pedig kukucskáljunk bele, ha nem annyira kedveljük a csigaételeket. A képen látható példánynak például elég nagyméretű meztelen csiga albérlője volt. Bár töltve igen elegáns étek, idő hiányában ezúttal egy gyorsabb változathoz kellett folyamodnom.
Amíg a tésztavíz felforr és a tészta megfő, a hozzávaló kucsmagombás, spárgás, petrezselymes szósz bőven elkészül.

Hozzávalók (4-5 személyre):

fél kiló penne
40 dkg ízletes kucsmagomba
fél kiló spárga
egy kisebb póréhagyma fehér és halványzöld része
1 ek vaj
1 dl zöldségleves
1,5 dl tejszín
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
frissen őrölt bors
reszelt parmezán a tálaláshoz

Tegyük fel a tésztavizet, majd ha felforrt, sós vízben főzzük meg a tésztát.
Közben karikázzuk fel a póréhagymát. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, dobjuk rá a pórét, és kis lángon, fedő alatt pároljuk 5 percig.
Tisztítsuk meg a gombát, vágjuk nagyobbacska falatokra, tegyük a póréhagymához Pároljuk 5-6 percig, továbbra is fedő alatt.
Pucoljuk meg a spárgát, vágjuk darabokra, a spárgafejeket tegyük félre, a spárgát tegyük a serpenyőbe. Öntsük hozzá a zöldséglevest, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk 7-8 percig. Adjuk hozzá a spárgafejeket is, 2-3 percig pároljuk, öntsük hozzá a tejszínt, forraljunk rajta egyet, majd a lángot elzárva keverjük bele petrezselymet is.
A tésztával tálaljuk, a tányéron ízlés szerint megszórhatjuk a reszelt parmezánnal is.


4 comments:

cserke said...

Teljesen nekem való étel, de hol a turbolya?;)

liscsim said...

Ehhez már a kapor illene inkább, mint turbolya.

nagypapi said...

Ezek szerint hagytunk még a Hegyen anyagot...

Zsuzsa said...

NP, ezer szerencsétek! ;)

Cserke, nyugi, lesz még turbolya a következő receptemben, ha valaha eljutok odáig, hogy felrakom...