Wednesday, April 09, 2008

Gombás piláf barna basmati rizsből

Emlékszem, gyerekkoromban egyszer a Váci utcában sétáltunk az osztálytársaimmal. Egy vendéglő ajtajába ki volt téve az aznapi menü egy táblán, a négy-ötféle étel között egy rejtélyes: piláf. Döbbenten néztünk, fogalma sem volt egyikünknek sem, mi lehet az. Akkoriban pláne ahhoz voltunk szokva, hogy gulyásleves, rántott sajt meg palacsinta, titokzatos ételneveket nem láttunk még soha kiírva. Megkérdeztük hát az utcára kirakott asztalok körül szorgoskodó pincért, aki el is árulta, hogy egy török eredetű rizsételről van szó. Eredeti piláfot az azóta eltelt huszonsokév alatt sem készítettem, most is csak egy álpiláfról van szó, amibe az áprilisi Olive magazin lapozgatása közben botlottam. A piláf szó rögtön eszembe juttatta ezt az emléket, így azonnal kedvet kaptam hozzá.

Hozzávalók (4 kis adag):

2 gerezd fokhagyma
1 nagy hagyma
25 dkg gomba (cseh kucsmagomba)
12,5 dkg barna basmati rizs
2,5 dkg vaj
5 dl zöldségleves
4 kardamomhüvely
1 kis doboz joghurt
1 kis csokor snidling, vagy 3-4 levél medvehagyma
csipet só

A zöldséglevest megmelegítjük.
A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Ha cseh kucsmagombát használunk, akkor elég csak a nagyobb fejeket félbevágni.
A hagymát félbevágjuk, felszeleteljük. A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát, fokhagymát hozzáadjuk, 2-3 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát is, továbbkevergetjük, amíg a gomba összeesik. Akkor hozzáönjük a forró zöldséglevest, beletesszük a rizst, és a kicsit szétnyomkodott kardamomot is. Fedő alatt kis lángon fél órát főzzük.
Amíg a rizs fő, a snidlinget/medvehagymát apróra vágjuk, és a csipet sóval a joghurtba keverjük.
Az elkészült piláfot a medvehagymás joghurttal tálaljuk.

6 comments:

nagypapi said...

Finom lehet, a rizs hol lép be a történetbe? :)

Zsuzsa said...

Éberségi próba, LP után szabadon! :)

nagypapi said...

OK, a szövegben már jó, de ha idetéved Borcsa, vagy Shroomer, első kérdésük lesz, hogy na de mennyit? :)
A folyadékból persze ki lehet következtetni a rizs mennyiségét, ~2,5 dl.

Zsuzsa said...

Jár neked a pirospont. :) Inkább megadom a jelszót, és legközelebb szabadon javíthatsz! ;)

Anonymous said...

kicsit OFF:
Ma a Vásárcsarnokban potom 800 Ft/10 dkg áron vesztegették a kucsmagombát. Szerintetek ez reális? Én megmondom őszintén eléggé drágálltam.
Pesten tudok valami jó és olcsó gombalelőhelyet?

Zsuzsa said...

Szerintem is sok. Jó lenne tudni, milyen kucsmagomba volt. Cseh kucsmáért kilójáért adnék ennyit. Az ízletes kucsmagomba drágább szokott lenni.
Vásárcsarnok vagy Lehel jó lelőhely, de akkor olcsóbb, ha sok gomba van és sok árus. Szezonban a Bosnyák téren is elég jó szokott lenni a felhozatal, de a legtöbb piacon árulnak.