Tuesday, April 08, 2008

Kucsmagomba erőleves


Ez csak olyan bemelegítés-próbálkozásformaféledolog. Nemrégen olvastam, hogy valaki a Csalogány26-ban trombitagomba erőlevest evett. Azóta motoszkál bennem a gondolat, valami ilyesmi nekem is kell. Persze, jobb lenne valami nemesebb gombából, és nem cseh kucsmagombából, de mit tegyek, egyelőre ez van, szegény ember vízzel főz. Tekintsük főpróbának. Végül is nem sikerült rosszul, jelentem, cseh kucsmából is egészen ehető. Senkit se tartson vissza, hogy egyesek szerint a cseh kucsmagomba nem is kucsmagomba, és ha nem márciusban bújna elő, ügyet sem vetnénk rá. Kár, hogy mind megettük, egy adagot le is lehetett volna fagyasztani belőle, és talán egy sorozatot készíteni, ízletes kucsmagomba erőleves, szegfűgomba erőleves, vargánya erőleves, majd beerősíteni lila pereszke erőlevessel, végül jöhetne a nehéztüzérség, szürke tölcsérgomba erőleves és gyűrűs tuskógomba erőleves formájában. Összekóstolni és elemezni a különböző gombaízek esszenciáját... (pedig még el sem fogyasztottam a betevő Amanita muscaria erőlevesemet)... Jobb lesz a lényegre térni.

Egyszerű dolgunk van, ha lapul a hűtőben egy adag jóféle húsleves. Nálam pl. fél liter kacsahúsleves. Aki nem ilyen szerencsés, készítsen hozzá jóféle, erős húslevest a kedvenc fajtájából. Ez esetben sajnos sokkal munka- és időigényesebb folyamatról lesz szó, de megéri.

Hozzávalók (2 személyre):

fél liter húsleves
35 dkg cseh kucsmagomba

A gombát többször váltott vízben alaposan megmossuk, majd a húslevesben feltesszük főni. Kis lángon egy órán keresztül fedő nélkül lassan gyöngyözve forraljuk. Leszűrjük, a levest félretesszük és kihűtjük. Mire teljesen kihűl, a zavaros lé kitisztul, az alján lesz csak egy vékony felhős réteg. A tiszta levet óvatosan leöntjük róla egy lábosba, megmelegítjük, és forrón tálaljuk. Nálunk turbolyás tojáskocsonya volt hozzá a levesbetét.

3 comments:

Anonymous said...

Figyeltem:)
De hogy milyen kreatív vagy, turbolyás tojáskocsonya!...
Azt például megeszi az apróbbnép?

Zsuzsa said...

Dehogy eszi, hogy képzeled, normális ételt nem esznek! ;))

Anonymous said...

De legalább egészséges erdei levegőt szívnak magukba, mikor szeditek. Az se kutya...