A májusi pereszke (Calocybe gambosa) kérdésében erősen megoszlanak a vélemények. Nálunk családon belül is, így nem várható májusi pereszke recept dömping a blogon. Sokan nem kedvelik erőteljes, jellegzetes, aromás íze, illata miatt. Erőszakos egy gomba, na. Nekem sem tartozik igazi kedvenceim közé, de egyszer-egyszer szívesen megeszem. Az alábbi receptet azoknak is tudom ajánlani, akik nem rajongói, ebben a formában eléggé tompulnak intenzív jellemzői.
Hozzávalók (1 személyre előételként):
3-4 db közepes méretű májusi pereszke
2 nagy marék sóska
1/2 ek vaj
1 szelet pirítós kenyér
só
frissen őrölt bors
A gombát megtisztítjuk, vékony szeletkre vágjuk. A vajat felforrósítjuk, néhány perc alatt megpirítjuk rajta a gombát. Hozzáadjuk a sóskát, 1-2 percig kevergetjük, míg a sóska összeesik. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben a pirítóst apró kockákra vágjuk, majd összekeverjük a gombás-sóskás keverékkel.
2 comments:
Szia!
A pereszkés linked nem müxik! :)
Én is találtam ma pár darabot, de azt hiszem nem sóskával készítem.:)
Köszi!
Ja, ha valaki a sóskát sem szereti, akkor nem tudok segíteni! :))
Post a Comment