Friday, February 02, 2007

Somsorbet júdásfüle grillázzsal




Lelkesedésem Chili&Vanília kezdeményezése kapcsán pontosan egy napig tartott, amíg a tényleges kiírást el nem olvastam. Kalóriaszegény gourmet desszert. Erdei gombából? Itt számomra nem sok babér teremhet. A kiírás egyik felének a gomba mondjuk maradéktalanul megfelel, hiszen kalória-, zsír-, szénhidrátszegény, ráadásul még koleszterinmentes is. Ezzel nem is lenne gond, viszont a lehető legritkábban fordul elő desszertként. Az oldalamon szereplő mintegy negyven recept közül is csak egy ilyen, és az sem aratott egyértelmű sikert.
A gondolat azonban nem hagyott nyugodni, de a formálódó elképzelések megvalósítása akadályba ütközött, lévén hogy nincs gombaszezon, így megfelelő alapanyag híján nem tudtam kísérletezni. És akkor eszembe jutott, hogy a konyhaszekrény felső polcán lapul egy kis edénykében a júdásfüle grillázsom, melyet egy kalóriadús fagylalt elkészítéséhez tartogattam. Hogy könnyebb legyen, lett a fagylaltból sorbet, méghozzá az erdei témánál maradva, házi erdei somszörpből.
A
som vadon, de parkokban, kertekben is termő piros bogyós növény. Boltok polcain ritkán találunk belőle készült termékeket, pedig nagyon finom, jellegzetesen fanyar-édeskés íze igazán különleges. Lekvárnak, szörpnek is ízletes, de teljesen éretten nyersen is érdemes fogyasztani. Szedni, tisztítani, magozni, lekvárt főzni belőle iszonyatosan macerás. Kora ősszel nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat ebbe a folyamatba, majd az egy napos szedés, és két éjszakába nyúló feldolgozási est után megfogadtuk, soha többé. Annyira nem lehet jó, hogy ezt megérje. Amikor egy hónap múlva az első üveg lekvárt felbontottuk, rájöttünk, hogy sajnos tévedtünk, isteni.
A júdásfüle (Auricularia auricula-judae) nem tartozik az értékes gombák közé, íze kevés, harapnivaló sem nagyon van rajta, ritkán érdemes önállóan felhasználni. Formája annál érdekesebb, nem véletlen kapta elnevezését.






Úgy emlékszem, hogy a fényképezett példány is a grillázsban végezte. Kínai levesekbe szoktak tenni belőle, vagy más gombákkal keverik, úgy fogyasztják. Előnye, hogy sokszor akkor is lehet találni, amikor másféle gombát egyáltalán nem, egy kiéhezett gombász viszont kellőképpen tudja értékelni. Állaga is furcsa a többi megszokott ehető gombához képest, kicsit nyúlós, kicsit roppanós, ezért tűnt különösen alkalmasnak grillázskészítésre.
A grillázshoz a júdásfüle gombát alaposan megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk, és kevés vízben 10 percig előfőzzük. Leszűrjük, és teljesen megszárítjuk. Egy vastag fenekű serpenyőben kis lángon kristálycukrot pirítunk, időnként megkeverjük. Amikor szép aranybarna, a tűzről levesszük, és belekeverjük a gombát. Vékonyan beolajozott márványlapra öntjük, vékonyra simítjuk, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt darabokra törjük, jól záródó edényben sokáig eláll.

Hozzávalók (4 személyre)

a sorbethez:

2 dl somszörp
3 dl víz
4 cl cointreau likőr
4 dkg júdásfüle grillázs

a tésztakosárkákhoz:

5 dkg puha vaj vagy margarin
4 dkg porcukor
1 tojásfehérje
5 dkg liszt

a tálaláshoz: 1 narancs (lehetőleg kezeletlen)

A somszörpöt a vízzel és a likőrrel összekeverjük, a hűtőbe tesszük, és jól kihűtjük. Amikor elég hideg, alaposan felkeverjük, és a fagylaltgépbe öntjük. Kb. 25 perc alatt készül el. A júdásfüle grillázst egészen kicsi darabokra törjük, és az elkészült sorbetbe keverjük, majd az egészet áttesszük egy dobozba, és a mélyhűtőben teljesen megfagyasztjuk.
A kosárkákhoz a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a lisztet, és alaposan elkeverjük. Egy tepsire sütőpapírt, vagy szilikonlapot teszünk. A masszából egy kanál segítségével 4 db, egyenként 12 cm átmérőjű kört terítünk a sütőpapírra. Előmelegített sütőben légkeverésen 170 fokon 5 percig sütjük. A tésztakorongokat még forrón kis méretű csészékre helyezzük, rányomkodjuk, hagyjuk teljesen kihűlni, és csak akkor választjuk le óvatosan a csészékről.
Tálalás előtt 10 perccel elővesszük a sorbetet, hogy egy kicsit megpuhuljon. A tésztakosárkákat tányérra tesszük, beleteszünk egy-egy gombóc somsorbetet, narancshéj csíkocskákkal díszítjük és néhány gerezd narancs kíséretében tálaljuk.

Som helyett málnából, vagy egyéb piros bogyós gyümölcsből, valamilyen hagyományos tört grillázzsal is nagyon finom lehet.

4 comments:

Anonymous said...

Tiszta őrület. De nagyon klassz. Gratulálok!

Zsuzsa said...

Köszönöm!

Rossamela said...

Csak gratulálni tudok! Gombából desszertet, imádom az ilyen szokatlan(nak tűnő) dolgokat, az átjárást a sósnak és édesnek tartott ételek alapanyagai között.
Bár tudnám, milyen íze van a júdásfülének...

Most csak gyorsan átpörgettem a blogodat, de ahogy lesz rá néhány órám, behatóbban is tanulmányozni fogom, úgy tűnik, komoly kincseket rejt! Tetszik nagyon, hogy egyetlen témára alapozva micsoda tartalommal töltöd meg, mégegyszer gratulálok, nem csak a desszerthez, de az egész bloghoz!

Zsuzsa said...

Köszönöm! Eleve nem valami jellegzetes ízű gomba, és ebben a formában végképp nem. Fogyasztás közben nagyon erőteljesen kellett koncentrálni, hogy sejteni lehessen, itt gombáról van szó. No, de egy gombásznak néha ennyi is elég ;).