Saturday, February 10, 2007

Fácánleves vargányás tojáskocsonyával



Eredetileg karácsonyra szántam a fácánt, de aztán nem került rá sor, egy egyszerű szombat esti vacsora lett belőle. Egy fácánból sok zöldséggel szokásos módon húslevest főztem. Utána a levest leszűrtem, metélőhagymával megszórva, a vargányás tojáskocsonyával tálaltam. Második fogás: főtt fácánhús vegyes gombamártással, a levesben főtt zöldségekkel. Négy, nem farkaséhes embernek elegendő.
Ez a levesbetét nagyon egyszerűen elkészíthető, egy dolgot nem szabad elfelejteni, az edényt, amiben megfőzzük, alaposan kivajazni. Nálam sajnos ez kimaradt, nem volt egyszerű mutatvány kivarázsolni a tojáskocsonyát az üvegtálból, a végeredmény mindennek mondható, csak mutatósnak nem. Szerencsére erőteljes vargányás íze kárpótolt a látványért.

Hozzávalók:

2 marék szárított vargánya
2 tojás
1 dl a vargánya áztatólevéből
fél tk gombapor

bors
szerecsendió

vaj

A vargányát még szárazon apró darabokra tördeljük (pillanatok alatt megvan, egyszerűbb így, mint áztatás után késsel felaprítani), és felöntjük annyi meleg vízzel, hogy bőven ellepje. Fél órát állni hagyjuk, leszűrjük. Egy lapos edényt kivajazunk, és a gombadarabokat egyenletesen elsimítjuk az alján. A tojásokat alaposan elkeverjük az áztatólével, hozzáadjuk a fűszereket, majd az egészet a vargányára öntjük. Épphogy gyöngyözve forró vízfürdőbe állítjuk, és addig főzzük, míg megdermed (kb. 20 perc). Mikor kicsit kihűlt deszkára borítjuk, kockára vágjuk, és a levessel tálaljuk.

(Renate és Fridhelm Volk: Gombakalauz ínyenceknek receptje alapján)

No comments: