Monday, December 25, 2006

Vargányás csirkemelltekercsek


Az idén nagyon elúsztam a karácsonnyal. Nemhogy az ajándékok nem voltak meg már novemberben, hogy titkos és kevésbé titkos helyeken szépen becsomagolva várakozzanak, de a spájz és a hűtőszekrény sem volt már december közepén feltöltve, hogy békében és nyugalomban az ünnep közeledtére figyelhessünk. És nem volt meg a karácsonyi menü sem! Nálunk minden évben más az ünnepi vacsora, szeretünk újdonságokat, különlegességeket kipróbálni. Valami gomba kell, hogy legyen benne, mégha csak mellékszereplőként is. Idén valahogy nem jött semmilyen ötlet, ami megragadta volna a fantáziámat, és igazi kedvet éreztem volna az elkészítéséhez. És már majdnem úgy volt, hogy ezúttal nem eszünk semmit karácsonykor, amikor szerencsére kezembe akadt Delia Smith Winter collection című könyve, és megmentett. Nagyon jó kis szakácskönyv, csak úgy, mint Delia legtöbb könyve. Erdei gombás csirkemelltekercs receptjét vettem alapul, néhány kisebb változtatással.


Az eredeti receptben szárított vargánya és friss gombák keverékével dolgozik, én egy 25 dkg-os fagyasztott nyári vargányás csomagot vettem elő mélyhűtőből, és azt használtam. Ő a szósz elkészítéséhez a szárított gomba áztatólevét használja, mivel nekem ilyen nem volt, gombaport oldottam fel forró vízben helyette. Ezt legjobb még a főzés elején előre elkészíteni.

Hozzávalók (4 főre):

a tekercsekhez:

60 dkg csirkemellfilé (2 egész csirkemell)
20 dkg fagyasztott, előpárolt szeletelt vargánya
5 dkg bacon


1 közepes fej hagyma
2 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
1/2 ek morzsolt zsályalevél
kevés szerecsendió

frissen őrölt bors

a mártáshoz:

1,5 dl száraz vörösbor
1 ek olaj
5 dkg bacon
1 kis fej hagyma
5 dkg fagyasztott, előpárolt szeletelt vargánya
1 tk morzsolt zsályalevél
1/2 ek liszt
1 csapott tk gombapor 1 dl forró vízben elkeverve

frissen őrölt bors

A csirkemelleket félbevágjuk, így négy darabot kapunk. A fél csirkemelleket középen bevágjuk, vigyázva, hogy nehogy teljesen átvágjuk, majd mint egy könyvet kinyitjuk, és óvatosan kiklopfoljuk. A tölteléket 4 adagra osztjuk, és megkenjük vele csirkemelleket. Hosszában szorosan feltekerjük, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük. A sütőt 230 fokra előmelegítjük, és 25 percig sütjük a csirkemelltekercseket.

A töltelékhez apróra vágjuk a bacont, az olajat felforrósítjuk, és a bacont ropogósra sütjük. Amikor megsült, kivesszük az olajból, félretesszük. A serpenyőben maradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a vargányát, az átnyomott fokhagymát, zsályát. Kevés szerecsendiót reszelünk bele (2-3 húzás), sóval, borssal ízesítjük. Időnként megkeverve addig pároljuk, amíg az összes leve el nem fő. Ez hamar bekövetkezik, hiszen az előzetesen lepárolt gomba nagyon kevés vizet ereszt csak. A bacont hozzákeverjük, az egészet egy másik tálba tesszük, és hagyjuk a vargányás masszát kihűlni. Hidegen töltjük meg vele a csirkemelleket.

A mártáshoz érdemes azt a serpenyőt használni, amiben a tölteléket készítettük. A zsiradékot még egy kevés olajjal kiegészítjük, és megsütjük benne az apróra vágott hagymát és bacont. Hozzáadjuk a vargányát és a zsályát, pár percig közepes lángon kevergetjük. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd szép lassan felengedjük a borral és a gombaporos lével. Sózzuk, borsozzuk, kis lángon, fedő nélkül negyed órát főzzük.

A megsült csirkemelltekercseket felszeleteljük, a tányéron elrendezzük, és a mártást köréje öntve tálaljuk. Mi krumplipürét és ecetes szilvát ettünk hozzá.

(Delia Smith Winter collection c. könyvének receptje alapján)

No comments: